Bolu'da Tanju Özcan, Reklam Baskısı İddialarına Yanıt Verdi ve Yargı Sürecini Değerlendirdi
Bolu'da Tanju Özcan'ın da aralarında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davada, reklam baskısı iddiaları gündeme geldi. Özcan, denetimlerin eksiklikleri nedeniyle personelin ceza aldığını belirtti. Ayrıca, yoğun denetimlerin sorgulandığını ifade etti. Duruşma devam ederken, sanıklar savunmalarını yaptı.
Bolu Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Tanju Özcan'ın da yer aldığı "rüşvet ve irtikap" davasının ilk duruşması, sanıkların savunmalarıyla devam ediyor. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın ihbarı üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde hazırlanan 178 sayfalık iddianame kabul edildi. Dava, "icbar suretiyle irtikap", "irtikaba teşebbüs", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık" ve "Vakıf ve Dernekler Kanunu'na muhalefet" suçlamaları ile sanıkların bir kez daha hakim karşısına çıkmasıyla devam ediyor. Duruşmada zincir marketlere yönelik baskı yapıldığına dair iddialar gündeme geldi. İddianamede, Özcan'ın makamında market temsilcileriyle toplantılar düzenlediği, bazı firmalardan Bolu Bel Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile reklam sözleşmesi imzalamalarının istendiği ve anlaşmayı kabul etmeyen firmalara yoğun denetimler yapılarak baskı kurulduğu öne sürüldü.
Sanıkların Savunmaları
Reklam baskısı iddialarına karşı savunma yapan tutuklu sanık BOLSEV Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sarıyıldız, sürecin ticari reklam anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirildiğini savundu. Sarıyıldız, "Market olayı başladığında belediyede görevim yoktu. Süreç BOLSEV A.Ş. üzerinden yürütüldü. Reklam vermek isteyen firmalar oldu, istemeyen olmadı" dedi.
Denetimlerin Rutin Olduğunu Belirtti
Tutuklu sanık Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Savcılıkta verdiğim beyanlar geçerlidir. Zabıta müdürüne kesinlikle talimat vermedim. Herhangi bir zorlama söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. Can, marketlerle ilgili iddialara ilişkin olarak, "Denetimler rutin ve mevzuat çerçevesinde yapılmıştır. Kartalkaya olayı sonrası denetimler zaten sıklaştırılmıştır" dedi.
Toplantılara Katılmadığını Açıkladı
Tutuksuz sanık Zabıta Müdürü Hakan Yılmaz, savunmasında hiçbir toplantıya katılmadığını ve herhangi bir talimat almadığını belirterek, "Ben kimseden talimat almadım. Hiçbir toplantıya katılmadım. Sadece zabıta müdürlüğünün yetki alanı dahilinde görev yaptım" ifadelerini kullandı.
Müfettişlerin Değerlendirmesi
Tutuklu sanık Tanju Özcan, zincir marketlerden zorla para alındığı iddialarına ilişkin olarak, "2024 yılında bir market yetkilisinin belediye ile ilgili şikayette bulunduğunu hatırlatmak isterim. Denetimleri onlarla toplantı yapmadan önce de yaptık. Müfettişler yapılan işlemlerin kanuna uygun olduğunu belirtmiştir" dedi.
Savcılık Soruşturma Açtı
Özcan, Kartalkaya yangınında belediye personelinin denetimdeki eksiklikler nedeniyle ceza aldığını belirterek, "Şu an savcılık, 'Neden denetimleri fazla yaptınız?' diye soruyor. Marketler her şeyi satıyor, tekne satan bile vardı. Diğer esnaflar ne olacak? Tabii ki denetleyeceğiz" ifadelerini kullandı. Zabıta ekiplerinin titiz bir çalışma yaptığını vurgulayan Özcan, denetimde iki marketin gerekli ruhsat için başvuru yapmadığını ve bunun maliyetinin olduğunu da belirtti. "Bolu zabıtası bunu ortaya çıkarmıştır. Yaptıkları reklamları vergiden düşüyorlar" dedi.
Duruşmanın ilk gün oturumu tamamlanırken, mahkeme heyeti duruşmaya yarın sabaha kadar ara verdi.