Yaşam »

Diyarbakır'da DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Diyarbakır'da yaşamını yitiren DTSO Meclis Başkanı Nevin İl için Yeniköy Asri Mezarlığı'nda cenaze töreni düzenlendi. Törene çok sayıda iş insanı ve seveni katıldı.

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, Diyarbakır'a uçakla getirildi. Bu sabah Yeniköy Asri Mezarlığı'nda gerçekleştirilen cenaze törenine, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen ve Üyeleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DOGÜNKAD Başkanı Özlem Külahçı Tanaman, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Defne Cevher Eyyubi, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Törende DTSO İş Kadınları Meclisi adına konuşan Sevim Vural, Nevin İl'in kadın hareketi, sivil toplum ve iş dünyasına bıraktığı mirasın önemini vurguladı. Daha sonra söz alan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, İl'in Diyarbakır iş dünyası ve kadın hareketi açısından kaybının büyük olduğunu belirtti. Kaya, "Büyük bir değerimizi yitirdik. Özellikle kadınlar en önemli mücadele arkadaşlarından birini kaybetti" ifadelerini kullandı.

Nevin İl'in DTSO tarihindeki önemi üzerinde duran Kaya, "143 yıllık Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarihinin ilk kadın meclis başkanıydı. Ancak onu önemli kılan sadece bu unvan değildi. Dört dönemdir odada görev yapan biri olarak söyleyebilirim ki görev süresi boyunca birçok ilke imza attı" dedi.

Meclis Çalışmalarına Verdiği Önem

Kaya, İl'in meclis çalışmalarına verdiği önemi anlatarak, toplantılara katılım konusunda gösterdiği hassasiyete dikkat çekti. "Meclis toplantılarımızda hiçbir zaman çoğunluk sorunu yaşanmadı. Katılımla ilgili en küçük bir aksaklık gördüğünde 53 meclis üyemizi tek tek iş yerlerinde ziyaret eder, sorunlarını dinler ve katılımın önündeki engelleri kaldırmak için büyük çaba gösterirdi" diye konuştu.

İş Kadınları Meclisi'nin Kurucusu

Nevin İl'in 2018 yılında Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da kurulan İş Kadınları Meclisi'nin kuruluşuna öncülük ettiğini belirten Kaya, "Diyarbakır'da kurulduktan sonra çevre illeri kadın arkadaşlarıyla birlikte dolaşarak bu modelin tüm bölgede yaygınlaşması için yoğun emek verdi. Kadınların örgütlenmesi ve karar alma mekanizmalarında daha güçlü temsil edilmesi için büyük mücadele yürüttü" ifadelerini kullandı.

Kaya, Nevin İl'in uzun süredir mücadele ettiği hastalığına rağmen çalışmalarını aksatmadığını dile getirerek, "Bugün aramızdan ayrılmasına neden olan hastalığı o dönemlerde de vardı. Ancak hiçbir zaman bunu bir mazeret olarak görmedi. Gerek meclis yönetiminde gerekse İş Kadınları Meclisi’nin gelişmesi için yürüttüğü çalışmalarda hastalığını öne sürmedi. Arkadaşlarıyla birlikte üretmeye, çalışmaya ve mücadele etmeye devam etti" dedi.

Son Görev

Nevin İl’in yaşamını kadınların örgütlenmesine ve sivil toplumun güçlenmesine adadığını belirten Kaya, "Sivil toplum kuruluşlarının gelişmesi ve iş kadınlarının sivil toplumda daha güçlü yer alması için çok önemli emekler verdi. Hayatının merkezine bu mücadeleyi koydu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarının ve hepimizin başı sağ olsun" dedi. Törende konuşmaların ardından Nevin İl için cenaze namazı kılındı. Namazın ardından İl’in tabutu, kadınların omuzlarında dualar eşliğinde mezarlığa taşındı.

Defin töreninin ardından İl ailesi ile DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya taziyeleri kabul etti. Daha sonra törene katılanlar, taziyelerin kabul edileceği Kayapınar ilçesindeki 50 Metre Yol üzerinde bulunan Orfioğlu Vakfı Taziye Evine geçti.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.