Riyad'da Bakan Murat Kurum, Suudi Bakanlarla önemli görüşmeler gerçekleştirdi.
COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Belediyeler ve Konut Bakanı Macid bin Abdullah El-Hukeyl ile Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman bin Abdülaziz Al Suud ile bir araya geldi.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
COP31 ile ilgili önemli konuların ele alındığı bu görüşmelerde, Bakan Kurum, Suudi Arabistan'daki temasları sırasında iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla çeşitli anlaşmalar imzaladı. Özellikle Hayat Mekke Projesi'nin yüzde 25'lik kısmının yabancı yatırımcılara satışına yönelik mutabakat bu görüşmelerin önemli bir başlığı oldu. Bakan Kurum'un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, bu imzalar şehir planlama, konut, altyapı, dijital dönüşüm ve akıllı şehirler gibi birçok alanda iş birliğini artıracak. Bunun yanı sıra, COP31 kapsamında iklime dirençli şehirler konusunu da görüşmelerde gündeme getirdi.
Emlak Konut’un Hayat Mekke Projesi
Bakan Kurum, Hayat Mekke Projesi'nin detayları üzerine de konuşarak, Suudi Arabistan'daki Emlak Konut Global Şirketi'nin projeleri hakkında bilgi verdi. Projenin yüzde 25'lik kısmının yabancılara satışı konusunda anlaşıldığı belirtilirken, iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması amacıyla çeşitli adımlar atıldığı vurgulandı. Bakan, Suudi Arabistanlı yetkililere misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Enerji Bakanı ile İş Birliği
Bakan Kurum, Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman bin Abdülaziz Al Suud ile de önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye’nin COP31 vizyonunu paylaşan Bakan Kurum, temiz enerji dönüşümü, yeşil sanayileşme ve iklim direnci gibi konularda bilgi verdi. Bu bağlamda, COP31'in 2035 yılına kadar yüzde 35 elektrifikasyon hedefine ulaşmak amacıyla yürütülen çalışmalar üzerinde durdu. Bakan, Riyad'daki temasları çerçevesinde, enerji dönüşümüne ilişkin vizyonlarını ve önceliklerini de aktardı.
COP31 İçin Ortak Hedefler
Bakan Kurum, görüşmelerinde ayrıca, asrın inşa seferberliği kapsamında yürütülen çalışmaları ve afet sonrası dirençli şehirler inşa etme hedeflerini de gündeme getirdi. Suudi Arabistan’ın enerji alanındaki deneyimi ve vizyonunun, COP31 sürecindeki ortak hedeflere katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. Bakan, Suudi yetkililerin dayanışması ve destekleri için teşekkür etti.