Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 15 Temmuz'un 10'uncu yılı kapsamında "Son Sefer" filmi gösterime girdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 10. yılı anısına "Son Sefer" filmi Yunus Emre Enstitüsü'nde izleyiciyle buluştu.
KKTC'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 10. yıl dönümü nedeni ile "Son Sefer" filmi, Yunus Emre Enstitüsü'nde gösterildi. Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin himayesinde düzenlenen etkinlik, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği İletişim Müşavirliği, Türkiye Maarif Vakfı KKTC Temsilciliği ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirildi. Etkinliğe, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'da şehit olan Murat İnci'nin ailesi ve çocukları da katıldı.
15 Temmuz'un Anlamı
Film gösterimi öncesinde konuşan Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, 15 Temmuz'un üzerinden 10 yıl geçtiğini vurgulayarak, bu tarihin Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Başçeri, "15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden tam 10 yıl geçti. Her 15 Temmuz'da yüreğimiz sızlıyor. Ancak milletimizin vermiş olduğu mücadelenin anlamını her geçen gün daha iyi anlıyoruz. 15 Temmuz'da cumhuriyetimize ve milli irademize yapılan saldırıyı, şehitlerimizin varlığıyla ve devlet içindeki vatanseverlerle bertaraf ettik" dedi.
Ayrı Bir Anma Programı
Başçeri, bu yıl 15 Temmuz'un 10. yılı olması sebebiyle daha özel bir anma programı düzenlendiğini belirterek, "Bu sene 15 Temmuz daha anlamlı çünkü 10. yılı. Bu özel yılda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çeşitli etkinliklerle 15 Temmuz’un ne anlama geldiğini tekrar düşünmeyi ve irdelemeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Etkinlikler hakkında bilgi veren Başçeri, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Boğaz Şehitliği'nde anma töreni düzenleneceğini belirtti. "Her sene Boğaz Şehitliği'nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makamlarıyla birlikte şehitlerimizi anıyorduk. Bu yıl yine aynı şekilde anacağız. Türkiye Cumhuriyeti'nden gelen kurumların organize ettiği çeşitli etkinlikler de olacak" dedi.
Panel ve Dua Etkinlikleri
Başçeri, TİKA koordinasyonunda şehit Murat İnci’nin kızlarının anma programlarına katıldığını hatırlatarak, "Uluslararası Demokratlar Birliği 12 Temmuz Pazar günü Lefkoşa Millet Bahçesi’nde bir anma programı gerçekleştirdi. Yarın, Büyükelçiliğimiz ve İletişim Müşavirliğimizin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Cumhuriyet Meclisi’nde akademisyenlerin katılımıyla 15 Temmuz'un anlamı değerlendirilecektir" dedi.
Selimiye Meydanı’nda gerçekleştirilecek programda da akşam Kur’an-ı Kerim tilaveti ve şehitlerimiz için dua okunacak. Ardından 15 Temmuz’un nasıl bir gece olduğunu anlatan film gösterimi yapılacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Başbakanı da etkinlikte yer alacaklar.
Konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik mesajı veren Başçeri, "Bir kez daha Allah böyle acı günler yaşatmasın. Milletimizin kahraman evlatları Türkiye Cumhuriyeti için hazırlanan senaryoyu o gün tarihin çöplüğüne attılar. Türkiye, Türkiye Yüzyılı'nda emin adımlarla geleceğe doğru ilerliyor ve bunu hiç kimse durduramayacak" dedi.