Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda Bakliyat Sektörü Temsilcileri Toplandı
Mersin'de, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü öncülüğünde, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'dan bakliyat temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda, bakliyatın tarım ve gıda güvenliği üzerindeki önemi ele alındı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) koordinasyonunda, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'dan gelen bakliyat sektörü temsilcileri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Yönetim Kurulu Üyesi İdris Üstemel, heyeti ağırlayarak, toplantının gündeminde küresel iklim değişikliğinin gıda arzı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Bakliyatın sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği açısından taşıdığı stratejik önem vurgulandı.
Toplantıda, Mersin’in bakliyat sektöründeki bilgi birikimi, gelişmiş işleme sanayisi ve lojistik altyapısının yalnızca Türkiye'de değil, bölgedeki ülkeler için de önemli bir merkez konumunda olduğu ifade edildi. Mersin'in, Türk Cumhuriyetlerine üretim, ticaret ve teknoloji alanlarında danışmanlık yapma kapasitesinin yüksek olduğu belirtildi.
Mersin’in Stratejik Rolü
MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, toplantıda yaptığı konuşmada, bakliyatın dünyayı besleyen temel ürün gruplarından biri olduğunu vurguladı. Çakır, küresel iklim değişikliğinin gıda arzı sorunları üzerindeki olumsuz etkilerinin aşılmasında bakliyat üretiminin kritik rol oynayacağını söyledi. Mersin’in avantajlarına dikkat çekerek, "Bakliyatı doğru üretim, doğru pazarlama ve doğru lojistik ile dünya pazarlarına ulaştırmak büyük önem taşıyor. Mersin, sahip olduğu limanları ve ulaşım bağlantıları sayesinde FAO’nun bölgesel gıda tedarik üssü olabilecek en güçlü merkezlerden biridir." dedi.
Çakır, FAO’nun küresel iklim değişikliğini öncelikli gündem maddeleri arasında tutmasını önemli bulduklarını belirterek, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri'nin gıda üretiminde uzun vadeli planlamaları bugünden hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.
Türk Cumhuriyetlerinden İş Birliği Mesajı
FAO yetkilileri ve heyetteki sektör temsilcileri, Mersin’in bakliyat konusundaki deneyim ve uzmanlığının kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı. Her türlü iş birliğine açık olduklarını belirtirken, bakliyat ticaretinde sürdürülebilirliği artırmak için Türk Cumhuriyetleri ile Mersinli firmalar arasında ticari iş birliklerinin geliştirilmesini istediklerini dile getirdiler. Heyet üyeleri, kendi ülkelerindeki üretimin uluslararası pazar standartlarına ulaşabilmesi için Mersin’in teknolojik altyapısından faydalanmak istediklerini belirterek, Mersinli iş insanlarını teknoloji transferi ve bilgi paylaşımı amacıyla ülkelerine davet ettiler.