Lefkoşa'da Binali Yıldırım, KKTC'nin Türk Dünyası İçin Ayrılmaz Bir Parça Olduğunu Vurguladı
Lefkoşa'da gerçekleştirilen görüşmede Binali Yıldırım, KKTC'nin Türk dünyasındaki yerinin giderek güçlendiğini ifade etti. Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı'na katılımın önemli bir adım olduğunu belirtti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye’nin 27. ve son Başbakanı Binali Yıldırım’ı kabul etti. Kabulde, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi KKTC Aksakalı Oktay Öksüzoğlu ve Kıbrıs Genç TV Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Birinci de yer aldı. Yıldırım, görüşmede yaptığı açıklamada, KKTC’nin Türk dünyasında giderek daha görünür hale geldiğini vurguladı.
Türk Dünyasında KKTC'nin Rolü
Yıldırım, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin sadece iki ülke ile sınırlı kalmadığını, Türk Devletleri Teşkilatı’na katılımın ardından KKTC’nin Türk dünyasında daha belirgin bir konuma ulaştığını dile getirdi. KKTC’nin TDT’ye katılımının, Kıbrıs Türk halkının uluslararası platformlarda kendi davasını anlatma imkânı sağladığını belirtti. Bu bağlamda, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile iş dünyası ve üniversiteler arasındaki ilişkilerin de güçlendiğine dikkat çekti.
Yıldırım, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı izolasyon ve kısıtlamaların etkisinin azaldığını ifade ederek, Türk dünyasının KKTC’yi ayrılmaz bir parça olarak gördüğünü sözlerine ekledi. Ayrıca, TDT Aksakallar Konseyi KKTC Aksakalı Oktay Öksüzoğlu’nun yürüttüğü çalışmaların takdir topladığını ve birçok ülkeden davet aldığını belirtti.
KKTC'nin Hedefleri
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı’nın 52. yıl dönümünü kutlamaya hazırlandıklarını ifade etti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1974 yılında Kıbrıs’a barış getirdiğini belirten Öztürkler, güven ve istikrar ortamının her iki tarafta da oluştuğunu vurguladı. Türkiye ile iş birliği içinde olduklarını belirten Öztürkler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kaydedilen mesafenin dünya genelinde takdir edildiğini ifade etti.
Türk dünyasının kopmaz bir bütün olduğuna inandığını dile getiren Öztürkler, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na tam üyeliği için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceklerini belirtti.
Diplomatik İlişkiler ve Birlik Vurgusu
Öztürkler, KKTC’nin TDT Aksakallar Konseyi bünyesinde temsil edilmesinin önemine değinerek, Türk dünyasıyla her türlü diplomatik diyaloğa açık olduklarını ifade etti. Ayrıca, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı bir tutum sergilediğini ve diyalogdan yana olduklarını ifade etti. Rum tarafının geçmişteki tek taraflı yaklaşımlardan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Kalıcı istikrarın ancak karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde sağlanabileceğini belirtti.
Öztürkler, uzlaşıya hizmet etmeyen söylemlerin yerine iş birliğini güçlendirecek adımlar atılmasının her iki halkın yararına olacağını vurguladı. Bu anlayışın Türk dünyasının kültürel, ekonomik ve siyasi birliğine katkı sağlayacağını ve ortak gelecek hedefi doğrultusunda dayanışmayı artıracağını belirtti.