Batman Gercüş'te Trözi Olarak Bilinen Acurun Hasadı Gerçekleşiyor
Batman’ın Gercüş ilçesinde organik olarak yetiştirilen trözi acurlarının hasadı başladı. Çiftçiler, sabah erken saatlerde tarlalardan topladıkları acurları pazara ulaştırmak için yoğun bir çaba harcıyor. Yöre halkı tarafından "trözi" olarak adlandırılan bu şifalı ürün, hem taze tüketim hem de meşhur turşusunun yapımında kullanılıyor.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Gercüş’te tarlalarda hasat hareketliliği artmaya başladı. Çiftçiler, tamamen organik yöntemlerle yetiştirdikleri acurları sabahın erken saatlerinde toplayarak pazara ulaştırıyor. Trözi, kendine has lezzeti ve sağlık yararları ile bölge halkı tarafından tercih ediliyor. Hem taze olarak tüketilen hem de turşu yapımında kullanılan bu ürün, önemli bir yerel değer taşıyor.
Pazar alanında acurlar, kalitelerine ve boyutlarına göre 50 ila 100 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Ayrıca, bu lezzetli ürün yalnızca yerel pazarda değil, yurtdışındaki gurbetçiler ve ihracatçılar aracılığıyla Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Bu durum, trözi acurunun yurtiçindeki talebin yanı sıra uluslararası alandaki önemini artırıyor.
Üreticilerin Görüşleri
Pazarcı Veysel Alev, trözi acurunun tamamen organik olduğunu vurgulayarak, "Bunu tarladan getiriyoruz, pazarda satıyoruz. Kilosu 100 lira ya da 50 lira olabiliyor. Hem yemeklik hem de turşuluk olarak kullanılıyor, oldukça lezzetli bir üründür. Türkiye’nin her yerinde tüketiliyor, ayrıca turşusu Avrupa’ya bile gidiyor" şeklinde konuştu.
Tarlada çalışan üretici Rıdvan Korkut ise, organik ve ilaçsız yetiştirilen acurları toplarken dikkatli olduklarını belirtti. Korkut, "Bu acurları topladıktan sonra kovalara yerleştiriyoruz, ardından kasalara koyup pazara sunuyoruz. Vatandaşlar, taze acurları alıp turşusunu yapıyor ya da yemeklerde kullanıyor. Gerçekten çok güzel ve lezzetli bir ürün" dedi.