Kayseri Talas'ta Kıbrıs Barış Harekatı'nın Canlı Tanığı Oktay Öksüzoğlu Gençlerle Buluştu
Kayseri'de düzenlenen etkinlikte Kıbrıs Barış Harekatı'nın canlı tanığı Oktay Öksüzoğlu gençlerle bir araya geldi. Etkinlikte, Kıbrıs davası ve harekatın önemi vurgulandı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52. yıl dönümü nedeniyle Talas Belediyesi tarafından düzenlenen "Kayseri Girne Hattı" albümünün ikinci cildinin tanıtım programı, Kayseri'de gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan KKTC Aksakalı Oktay Öksüzoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gençlerle bir araya gelerek Kıbrıs davasının önemini ve yaşadığı mücadeleyi anlattı. Programa Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Salona alkışlarla giren Öksüzoğlu, Kıbrıs’tan getirdiği selamları katılımcılarla paylaştı.
Öksüzoğlu, konuşmasında "20 Temmuz bizim için özgürlüğün ve devlet olmanın günüdür" ifadesini kullandı. Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini detaylandıran Öksüzoğlu, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın sadece askeri bir başarı değil, aynı zamanda bir milletin yeniden doğuşunun simgesi olduğunu belirtti. 96 yıl boyunca Türk milletinden koparılmaya çalışılan bir toplumun, kültürüne ve milli değerlerine sahip çıkarak büyük bir mücadele verdiğini vurguladı.
Öksüzoğlu, "20 Temmuz 1974’te Anavatan Türkiye’nin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Barış Harekatı ile yepyeni bir çağa, mutluluk, özgürlük ve bağımsızlık çağına ulaştık. Bugün bu mücadelenin bir temsilcisi olarak burada bulunmanın heyecanını tarif edemem," dedi. Ayrıca Kayseri'nin harekatta üstlendiği role de dikkat çeken Öksüzoğlu, Kayseri 1. Komando Tugayı’nın kahramanlıklarını anlatarak, "Barış Harekatı’nın başarıya ulaşmasında, Kayseri Hava İndirme Tugayı’nın paraşütlerle Kıbrıs'a inmesi önemli bir rol oynamıştır," şeklinde konuştu.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, yaptığı açıklamada Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıl dönümünde gençleri tarihi tanıklarla buluşturmanın önemine vurgu yaptı. Yalçın, "Bugün değerli büyüğümüzü, Kıbrıs mücadelesinin canlı tanığını gençlerimizle birlikte dinledik. 20 Temmuz, Türk askerinin Kıbrıs’a çıktığı ilk gündür," dedi. Ayrıca, Kayseri 1. Komando Tugayı'nın harekatta önemli bir görev üstlendiğini belirterek, etkinlik için hazırlanan "Kayseri Girne Hattı" albümünün ikinci cildinin gazilere armağan edildiğini de sözlerine ekledi.
Program sonunda, Talas Belediye Başkanı Yalçın, Oktay Öksüzoğlu’na günün anısına tablo hediye etti. Etkinlik, gençlerin yoğun ilgisiyle sona ererken, Öksüzoğlu ve Yalçın’ın öğrencilerle birlikte çektirdiği hatıra fotoğrafı da anlamlı anlar arasında yer aldı. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 52. yıl dönümündeki bu etkinlik, hem Kıbrıs davasının canlı tanıklarının hatıralarının genç kuşaklara aktarılmasına hem de Kayseri’nin harekâttaki tarihi rolünün hatırlanmasına vesile oldu. Talas Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu anlamlı etkinlik, milli hafızanın yaşatılması ve tarih bilincinin gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir buluşma olarak hafızalarda yer etti.