Asayiş »

Tayland Narathiwat'ta Güvenlik Kontrol Noktasına Yapılan Saldırıda 5 Asker Öldü

Tayland’ın Narathiwat eyaletinde bir güvenlik kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırıda 5 asker yaşamını yitirdi, aralarında çocukların da bulunduğu 6 sivil yaralandı.

Tayland’ın güneyinde, Malezya sınırına yakın Narathiwat eyaletindeki Bukeh Sami güvenlik kontrol noktasına, yerel saatle 18.45 civarında silahlı bir grup tarafından saldırı gerçekleştirildi. Saldırganlar, siyah kıyafetler giymekte ve pikap ile motosikletlerle saldırı düzenlemişti. Uzun namlulu silahlarla ateş açan saldırganlar, ayrıca el yapımı boru tipi bombalar da kullanarak kontrol noktasını hedef aldı. Saldırının ardından kaçan saldırganların yakalanması amacıyla geniş çaplı bir operasyon başlatıldı. Orduya bağlı İç Güvenlik Operasyonları Komutanlığı 4. Bölge, saldırıda 5 askerin hayatını kaybettiğini ve 3 ile 10 yaşındaki iki çocuğun da aralarında bulunduğu 6 sivilin yaralandığını açıkladı. Saldırının, yerleşim yerindeki kontrol noktasına yönelik olduğu ve sivilleri tehlikeye attığı ifade edilerek, bu durumu "acımasız ve insanlık dışı" bir eylem olarak nitelendirildi.

Başbakanın Sert Tepkisi

Tayland Başbakanı ve İçişleri Bakanı Anutin Charnvirakul, bu saldırıyı sert bir dille kınayarak, olayın "barış sürecini baltalamayı hedefleyen bir terör eylemi" olduğuna dikkat çekti. Faillerin en kısa sürede yakalanarak en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Anutin, güvenlik ve istihbarat birimlerinin koordineli çalışmalarını hızlandırmasını istedi. Ayrıca, saldırıda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine ve yaralananlara azami düzeyde destek ve tazminat sağlanacağının altını çizdi.

Yaralı Çocukların Durumu

Tayland Kara Kuvvetleri 4. Ordu Bölge Komutanı Korgeneral Narathip Phonnok, saldırıda yaralanan çocukları tedavi gördükleri hastanede ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Phonnok, sivilleri hedef alan bu saldırıyı kınayarak, özellikle çocukların zarar görmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Önceki Saldırılar

Saldırı, Narathiwat kent merkezindeki bir polis karakolu yakınında bir gün önce düzenlenen bombalı araç saldırısının ardından gerçekleşti. Narathiwat, Pattani ve Yala illeri, 2004 yılından bu yana silahlı ayrılıkçı çatışmaların merkezinde yer alan bölgeler olarak biliniyor. Bu bölgelere yönelik ayrılıkçı grupların gerçekleştirdiği saldırılarda yaklaşık 7 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Tayland hükümeti, bölgedeki şiddetin sona erdirilmesi amacıyla ayrılıkçı gruplarla barış görüşmelerini yeniden canlandırmaya çalışıyor. Bu görüşmelerin, Haziran ayında resmi olarak yeniden başlaması bekleniyor. Ancak, müzakerelerde özerklik, güvenlik önlemleri ve siyasi temsil konularında anlaşmazlıkların çözülmesinde zorluk yaşanıyor.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.