Ekonomi »

Ankara'da ATO Başkanı Baran, Ticaret Bakanı Bolat ile iş dünyasının taleplerini paylaştı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ı ziyaret ederek iş dünyasının çeşitli beklentilerini iletti. Görüşmede gümrük birliği, finansman ve yatırım konularında talepler öne çıktı.

ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin 1996 yılından beri dâhil olduğu Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Baran, bu güncellemelerin Türkiye’nin rekabet gücünü artıracağı görüşünde olduğunu belirterek, Ticaret Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmalarını önemsediğini ifade etti. "Gümrük Birliği’nin hizmetler, tarım, kamu alımları ve dijital ticareti kapsayacak şekilde güncellenmesini temenni ediyoruz" dedi.

Görüşmede Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar’ın da yer aldığına dikkat çeken Baran, ATO üyelerinin gündemindeki konuları değerlendirdi. Avrupa Birliği’nin Türkiye için en büyük ihracat pazarı olduğuna ve iki taraf arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 233 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Baran, gümrük birliğinin güncellenmesinin yanı sıra, vize kolaylıkları ve taşımacılıkta yaşanan kota sorunlarının da ele alınması gerektiğini vurguladı.

"Avrupa Birliği, Türkiye ile daha güçlü ekonomik entegrasyonu kendi çıkarları açısından değerlendirmelidir" diyen Baran, Türkiye’nin AB üyeliği için 1959’da başvuruda bulunduğunu hatırlattı. Ancak günümüzde vize sorunları ve taşımacılıkta yaşanan sıkıntılarla karşı karşıya kalındığını belirtti. Baran, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini ifade ederken, Avrupa Birliği’nin ekonomik güvenliği için Türkiye ile daha güçlü işbirliği yapmasının öneminin altını çizdi.

Baran, yerli üretimin desteklenmesinin ekonomik bağımsızlık açısından kritik olduğuna dikkat çekti. Kamu satın alma politikalarında yerli malı ürünleri önceleyen uygulamaların genişletilmesi gerektiğini belirterek, bu yaklaşımın sadece üreticileri değil, aynı zamanda yatırımı, istihdamı ve sürdürülebilir kalkınmayı da destekleyeceğini ifade etti.

Finansmana erişim konusunda da konuşan Baran, enflasyonla mücadele programını desteklediklerini ve reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak mekanizmaların güçlendirilmesi gerektiğine inandığını vurguladı. "İşletmelerimizin finansmana erişimini kolaylaştıracak, nakit akışını rahatlatacak destek mekanizmalarının büyümenin sürdürülebilirliği açısından kritik önemde olduğuna inanıyoruz" dedi.

Baran, ticari kredi kartlarının KOBİ’ler için önemli bir finansman aracı haline geldiğini belirterek, bu kartlarda taksit imkânlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İşletmelerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılayacak daha esnek uygulamaların hayata geçirilmesinin faydalı olacağını ifade etti.

Baran, Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle iki kez milli katılımlı fuar düzenlediklerini belirtti. "Ticaret Bakanlığımızdan aldığımız ‘Milli Katılımlı Fuar Düzenleme’ yetkisiyle Riyad’da düzenlenen Dünya Sağlık Fuarı 2025 ve Rotterdam’da düzenlenen Breakbulk Europe 2026 fuarlarına katıldık" dedi.

Ankara’nın ihracatını artırma ve uluslararası yatırım çekme konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini ifade eden Baran, başkentte bir serbest bölge kurulmasının bu hedeflere ulaşmak açısından kritik olduğunu belirtti. Savunma sanayii ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren firmaların bu sayede uluslararası rekabet gücünü artırabileceğini vurguladı.

Baran, Esenboğa Havalimanı’nın uluslararası uçuş ağının genişletilmesi için atılan adımların sevindirici olduğunu dile getirerek, yeni direkt uçuşların Ankara’nın ticari ilişkilerine katkı sağlayacağını ifade etti.

Son olarak, NATO Zirvesi’nin başarıyla gerçekleştirilmesinin Ankara’ya önemli katkılar sağladığını belirten Baran, dünya liderlerinin ve iş dünyasının dikkatinin Ankara’ya yöneldiğini ifade etti. "Ankara’yı küresel bir başkent haline getirmek için çalışmalıyız" dedi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.