Yerel »

Samsun'da Sayma ve Doğrulama Merkezi'nin Kurulumu Devam Ediyor

Samsun'da, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi ile ilgili ilgi artarken, Sayma ve Doğrulama Merkezi'nin kurulumu da sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Akçay, kentte 34 iade makinesinin hizmette olduğunu duyurdu.

Samsun'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda hayata geçirilen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi, vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Akçay, özellikle 1 Temmuz tarihi itibarıyla sistemin popülaritesinin arttığını belirtti. Kent genelinde şu an 34 depozito iade makinesi faaliyette bulunuyor.

1 Temmuz'dan Sonra Artan İlgi

İl Müdürü Akçay, vatandaşların DOA uygulamasına gösterdiği yoğun ilgiyi vurguladı. "Bu sistem, Bakanlığımızın koordinasyonunda Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülmektedir. Şu an için Samsun genelinde 34 iade makinesi hizmet veriyor. 1 Temmuz'dan itibaren vatandaşların sisteme ilgisi önemli ölçüde artmıştır. Bugün geldiğimiz noktada bu ilginin yaklaşık 16 kat arttığını söyleyebiliriz. Her bir kişi, günlük en fazla 200 ambalaj iadesi yapabiliyor. Bu sayede geri dönüştürülebilir ambalajlar, çöpe gitmek yerine ekonomiye kazandırılıyor. Aynı zamanda bu uygulama, kaynakların korunmasına ve çevre kirliliğinin azaltılmasına da katkı sağlıyor" dedi.

Sayma ve Doğrulama Merkezi Hakkında

Samsun'da kurulum çalışmaları süren Sayma ve Doğrulama Merkezi, 200'den fazla ambalajı olan kafe, restoran, otel ve pansiyon gibi işletmelere ve bireylere hizmet verecek. Manuel olarak DOA makinelerine ambalaj vermek istemeyen vatandaşlar, bu merkezden de faydalanabilecek. Ancak burada iade bedeli 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Vatandaşların ve işletmelerin biriktirdikleri ambalajlar teslim alındıktan sonra, merkezde hızlı bir doğrulama ve sayım işlemi yapılacak ve depozito bedeli hesaplarına aktarılacaktır" diye belirtti.

Aksaklıkların Giderilmesi

Akçay, DOA makinelerinde zaman zaman doluluk ve teknik aksaklıkların yaşanabileceğini, ancak bunların kısa süre içinde çözüldüğünü ifade etti. "Sistem tamamen TÜÇA tarafından yönetilmektedir. Samsun'da yetki alan bir firma, sahada bir ekip ile her bir makineyi kontrol ediyor. İade makinelerinin hazneleri dolduğunda, düzenli olarak boşaltılıyor ve yaşanan arızalarda sistemin kesintisiz işlemesi sağlanıyor" şeklinde konuştu.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.