Samsun'da Çekirge Durumuyla İlgili Bilgiler Paylaşıldı, Salgın Değil Mevsimsel
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. İslam Saruhan, Samsun'da görülen büyük boyutlu çekirgelerin mevsimsel durumdan kaynaklandığını ve bir salgın olmadığını açıkladı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Son günlerde Samsun ve diğer illerde büyük boyutlu çekirgelerin artış göstermesi üzerine açıklama yapan Prof. Dr. İslam Saruhan, Türkiye'de herhangi bir çekirge salgını olmadığını, yaşanan durumun mevsimsel koşullarla ilgili olduğunu belirtti. Çekirge popülasyonundaki artışın çevresel etmenlerle, özellikle yağış miktarı, toprak nemi, bitki örtüsü ve sıcaklık gibi faktörlerle bağlantılı olduğunu vurguladı. Saruhan, "Son günlerdeki çevre şartları, çekirgelerin çoğalmasını olumlu yönde etkilemekte" dedi.
Çekirgelerin salgın yapma dönemlerinde milyarlarca bireyin bir araya gelip sürü halinde hareket ettiğini ifade eden Saruhan, şu anda böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. "Ülkemizdeki durum bir salgın değil, mevsimsel etmenlerden kaynaklanıyor" dedi. Çekirge salgını olduğunda, bu böceklerin büyük gruplar halinde göç ettiğine dikkat çekti.
Çekirgelerin boyutları ile ilgili de bilgi veren Saruhan, Türkiye'de birçok çekirge türünün bulunduğunu ancak sıkça görülen türlerin boylarının 1,5 ile 6 santimetre arasında değiştiğini ifade etti. Son günlerde görülen çekirgelerin boylarının 10-12 santimetre olduğu yönündeki iddiaların yanlış olduğunu vurguladı. "Böceklerin boylarını ölçmek için bazı kriterler vardır ve bu kriterler bilinmeden yapılan ölçümler değişkenlik gösterebilir" açıklamasını yaptı. Ayrıca, çekirgelerin insan sağlığı üzerinde doğrudan büyük bir enfeksiyon riski oluşturmadığını belirtti.
Saruhan, çekirgelerin insanlarla karşılaştıklarında kaçma eğiliminde olduğunu, bu durumun bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi. "İnsanlarla olan teması genellikle kazara gerçekleşir ve çekirgeler insanlara saldırmaz" diye ekledi. Ayrıca, çekirgelerin evlerde yuva kurmadığını, sadece çevresel koşullara bağlı olarak içeri girebildiklerini ifade etti.
Son olarak, çekirge popülasyonunun artışı için iklim faktörünün önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını belirten Saruhan, gelecekte herhangi bir salgın olmayacağı yönünde umutlu olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda üzerlerine düşeni yaptığını da vurguladı. Vatandaşlara, eve giren çekirgeleri öldürmek yerine dışarı çıkarmaları gerektiğini önerdi.