Trabzon Uzungöl'de Arap Turistlerin Fotoğraf Çekme Merakı Can Kaybına Neden Oluyor
Trabzon'un Uzungöl bölgesinde Arap turistlerin dere ve göl kenarındaki fotoğraf çekme tutkusu, son dönemde can kaybıyla sonuçlanan trajik olaylara yol açtı. Turistlerin yüksek debili derelere yaklaşması ve su içme girişimleri, dikkatsizlik nedeniyle tehlikeli sonuçlar doğuruyor.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Son olarak, 21 Temmuz’da Uzungöl’deki Haldizen Deresi kenarında fotoğraf çektirmek isteyen Suudi Arabistan uyruklu Abdulaziz Awadh Aihabbi (39), dengesini kaybederek dereye düştü ve akıntıya kapıldı. Onu kurtarmaya çalışan iki yakını ise boğulma tehlikesi geçirdi. Bu olay, bölgedeki tehlikeleri bir kez daha gözler önüne serdi.
Bir başka trajik olay ise 13 Temmuz’da meydana geldi. Uzungöl’de düşen çantasını almak için göle atlayan Ürdünlü Oumar Muhammed, akıntıya kapılarak hayatını kaybetti. Olayda bir yakını ise çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarıldı.
Geçtiğimiz yıl ise 26 Mayıs’ta, ailesiyle gezintiye çıkan 9 yaşındaki Suudi Arabistan uyruklu Faisal Ramzi Alshaikh, Haldizen Deresi’nden su içmek isterken düşmüş ve cansız bedeni 6 gün süren arama çalışmaları sonucunda bulunabilmişti.
Bu tür olaylar, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde de yaşanmıştı. 3 Haziran 2022’de Ummanlı Al Rawahi Favvzi Faız Zaid (49), dere kenarında fotoğraf çekerken dengesini kaybedip dereye düşerek hayatını kaybetmişti.
Son dönemdeki ölümlü olayların ardından, Uzungöl’de turistlerin can güvenliğini sağlamak amacıyla yeni önlemler alınacağı bildirildi. Göl çevresindeki uyarı tabelalarına ek olarak, 50 ila 100 metre aralıklarla can simidi yerleştirileceği ve Haldizen Deresi boyunca jandarma devriyeleriyle turistlerin uyarılacağı öğrenildi.
Uzungöl için cankurtaran talebi
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Karadeniz Bölgesi Temsilcisi Metin İnan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Arap turistlerin yaşadığı can kaybı olaylarının kendilerini derinden üzdüğünü belirtti. İnan, "Bölgemiz, göllerin ve akarsuların yoğun olduğu bir alan. Turistler, suyun debisini öngöremiyor. Bu nedenle bu bölgeye gelen turistlerin can güvenliğini sağlamak için can simidi halatlarının belirli aralıklarla yerleştirilmesi gerekmekte. Ayrıca, Karadeniz’deki jandarma ve polis bölgelerinde cankurtaran personelinin bulunması gerektiğine inanıyoruz. Ziyaretçilerimizin güvenliğini düşünmek zorundayız." dedi.