Bordeaux'da Yangınla Mücadele Sırasında 220 Bin Kişi Tahliye Edildi
Fransa'nın Bordeaux kentinde meydana gelen orman yangınları nedeniyle 220 bin kişi tahliye edildi. Cumhurbaşkanı Macron, yangınla mücadelede destek verdiklerini belirterek, can güvenliğinin öncelikli olduğunu vurguladı.
Bordeaux'da devam eden orman yangınları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Eşi benzeri görülmemiş bir yangınla karşı karşıyayız" sözleriyle gündeme geldi. Yangınlar, ülkenin güneybatısındaki Gironde bölgesinde 42 bin hektarlık alanı etkiledi ve yaklaşık 116 bin hektarlık alanın küle dönmesine neden oldu. Yangınla mücadele eden ekipler, son 24 saatte durumun stabil hale geldiğini fakat tam kontrolün sağlanamadığını ifade etti.
Macron, yangın sezonu boyunca hayatını kaybeden 3 itfaiyeciyi anarak, ailelerine başsağlığı diledi. Yangınların boyutunun endişe verici olduğunu belirten Macron, "İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır tablo ile karşı karşıyayız" dedi. Uzun süredir devam eden kuraklık, aşırı sıcaklıklar ve rüzgar, ormanların yangına karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açtı.
Yangınla Mücadelede Öncelikler
Yangınla mücadelede ilk öncelik olarak insan hayatının korunması gerektiğini vurgulayan Macron, "Eğer hayat kurtarmak için tahliye gerekiyorsa bunu yapmalıyız" dedi. Yangınla mücadelede, tahliye edilenlere barınma ve ekonomik destek sağlanacağı belirtildi. Yangınların tamamen söndürülmesinin ardından, hava araçları ve müdahale sisteminin detaylı bir şekilde değerlendirileceği ifade edildi.
Macron, yangınlara hazırlıksız yakalandıkları yönündeki eleştiriler üzerine, "Mücadelenin ortasında geriye dönük değerlendirme yapılmaz. Şimdi birlik içinde olmalıyız" şeklinde konuştu. Yangının kendi hava hareketlerini oluşturduğunu belirten Macron, sıcaklıkların tekrar yükselebileceğine dikkat çekti.
Yangınla Mücadelede Uluslararası Destek
Gironde'daki yangına müdahale eden 2 bin 500'den fazla itfaiyeci, 1.500 asker ve polis ile 18 hava aracı yer aldı. Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması da devreye sokuldu ve farklı Avrupa ülkelerinden hava destekleri gönderildi. Yangınların yanı sıra, Fransa'nın yaşlanan yangın söndürme uçağı filosu da tartışma konusu oldu.
Yangın 22 Temmuz'da Bordeaux'nun batısındaki Saumos bölgesinde başladı. Aşırı hava koşulları nedeniyle hızla büyüyen yangın, Le Porge, Ares ve Cap-Ferret çevresine yayıldı. Fransa genelinde yıl başından bu yana 13 bin 550 yangın kaydedildi, bu yangınlar sonucunda 116 bin hektarlık alan zarar gördü.