Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Engelli Şube Müdürlüğü tarafından engellilere yönelik ilk Kürtçe sesli kütüphanenin açılışı yapıldı. Yaklaşık altı aylık bir çalışmayla kurulan sesli kütüphane, birinci sınıf kayıt stüdyosu olarak tasarlandı. Yüksek kaliteli ses ekipmanları ile donatılan kütüphanede, ses akustiği de uluslararası standartlara uygun biçimde düzenlendi.
Kütüphane, görme engellilerin eğitim yaşamlarına katkı sunmak amacıyla kayıt almaya başladı. Kütüphane sorumlusunun belirttiğine göre, şu ana kadar 20 çocuk hikayesi, 2 bilimsel yayın ve 5 dengbej tarafından seslendirilmiş şarkılar kaydedildi. Ayrıca, Kürtçe anadilin gelişimine katkıda bulunmak için kayıtlar, Kürtçe ağırlıklı olarak sürdürülüyor. Demir, bu kayıtların, anadilin konuşulmadığı şehirlerdeki herkesin erişimine açık olacağını ifade etti.
İlerleyen dönemlerde tüm yayınların Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin web sitesi üzerinden erişilebilir hale geleceği bildirildi. Kütüphaneye gelenler, kayıtları dinleyerek anadillerini geliştirme fırsatı bulacaklar. Demir, yapılan çalışmanın Kürtçenin lehçeleriyle birlikte sürekliliğini sağlamak olduğunu vurguladı ve kaynak paylaşımı için yazarlara çağrıda bulundu.
Kaynak: Mersin Haber + IHA