Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Sudan'da hayvancılığın geliştirilmesi için önemli bir adım attı. Bu kapsamda, 9 adet yüksek verimli boğa hibe edildi. Sudan, geniş tarım arazileri ile dünya nüfusunun büyük bir kısmını besleyebilecek potansiyele sahip. Ancak, geleneksel hayvancılık yöntemleri ve hastalıklar nedeniyle verim düşüklüğü yaşanıyor. TİKA'nın desteğiyle, Sudan'daki hayvansal üretim artırılmayı hedefleniyor.
Sudan, büyükbaş hayvan varlığı bakımından oldukça zengin, ancak mevcut sürü yönetim teknikleri yetersiz. Ülkede yıllık 4 milyon canlı hayvan ihracı gerçekleşirken, hayvan başına et ve süt verimi düşüklüğü dikkat çekiyor. TİKA, ayrıca hastalıkların teşhisi ve aşı üretimi konularında eğitim programları düzenliyor. Sudan-Türk Suni Tohumlama ve Gen Kaynakları Merkezi, yüksek verimli boğa spermasının üretilmesi için önemli bir merkez haline geliyor.
Bu merkez sayesinde, Sudan'daki hayvancılık sektörü, dışa bağımlılığı azaltma ve yerel üretimi artırma fırsatı bulacak. Eğitim programları ile veterinerlerin bilgi düzeyi yükseltilecek ve çiftçilere daha iyi hizmet sunulması sağlanacak. Sudan’da hayvancılığın geliştirilmesi ile birlikte, ekonomik katkının da artması bekleniyor.