Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan ve 1942 yılında kurulan kolonya dükkanı, geçmişten günümüze gelen bir geleneği sürdürüyor. Yakup Türker, amcası Kaşif Türker'den devraldığı mesleğini 40 yıldır sürdürmekte. 84 yıllık bu dükkan, üç kuşaktır varlığını koruyor. Türker, "Ben 52-53 yaşındayım ve bu mesleğin içindeyim. 1942 yılında amcamız bu dükkanı açmış, o günden bugüne devam ediyoruz" diye ifade ediyor.
Pandemi sonrası kolonyaya olan ilginin yeniden artış gösterdiğini belirten Türker, "Pandemiden önce kolonyaya olan talep azalmıştı. Ancak pandemi süreci ile birlikte tekrar bir artış yaşandı. Eskiden tütün, altın damla ve limon gibi birkaç çeşidi bulunuyordu. Şimdi ise zeytin kolonyası, parfümlü çeşitler ve farklı esanslarla çok sayıda seçenek mevcut" şeklinde konuştu.
Kolonyanın köklü bir gelenek olduğunu vurgulayan Türker, "Bizi tanıyan eski müşterilerimiz, dedelerimizden kalan alışkanlıkla esanslarını bizden alır. Bu bir gelenek ve biz de bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Kolonyanın içine eklenen esanslarla bu kültürü sürdürmekteyiz" dedi.
Türker, mesleğin giderek yok olmaya yüz tuttuğuna dikkat çekerek, "Ne yazık ki bu meslek bitme aşamasına geldi. Eskiden kolonya doldurmak için kullanılan hunileri yapan ustalar bile kalmadı. Oğlum şu an başka bir işte çalışıyor. Ancak biz bu mesleğin devam etmesini istiyoruz. Bayram arifeleri ve düğün sezonlarında yoğunluk artıyor. Özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi en yoğun dönemlerimizi yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
