AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 9-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen yıllık AB Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında önemli mesajlar verdi. İran'daki çatışmalarla ilgili tartışmalar devam ederken, asıl odaklanılması gereken konunun mevcut durumun gerçekliği olduğunu belirtti. Leyen, "Dünyayı, bugün gerçekte olduğu gibi görmek" gerektiğini ifade etti. Ayrıca, "İran rejimi için gözyaşı dökülmemeli. Bu rejim, kendi halkına ölüm ve baskı yaşattı. 17 bin genci katlettiler" şeklinde konuştu.
İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in öldürülmesinin çeşitli yerlerde kutlandığını dile getiren Leyen, "Onlar, bu anın özgür bir İran'a giden yolu açabileceğini umuyor. İran halkı, özgürlüğü, onuru ve kendi geleceklerini belirleme hakkını hak ediyor" dedi.
Savaşın Uzun Vadeli Etkileri
Savaşın enerji, finans, ticaret ve ulaşım alanlarında istenmeyen sonuçlar doğurduğunu belirten Leyen, savaşın uzun vadeli etkisinin ise uluslararası kurallara dayalı düzenin geleceği hakkında varoluşsal soruları beraberinde getirdiğini aktardı. "Bugün yaşananlar, önümüzdeki yıllar boyunca dış politikamızı şekillendirecek ve bunu anlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Eski dünya düzeninin geçmişte kaldığını vurgulayan Leyen, Avrupa'nın artık bu eski düzenin koruyucusu olamayacağını ifade etti. "Müttefiklerimizle birlikte kurduğumuz kurallara dayalı düzeni her zaman savunacağız, fakat artık çıkarlarımızı savunmanın tek yolu olarak yalnızca buna güvenemeyiz" dedi.
AB'nin Reform İhtiyacı
Bir kez daha AB'nin karar alma sürecindeki reform ihtiyacını gündeme getiren Leyen, "Doktrinimiz, kurumlarımız ve karar alma süreçlerimiz, halen günümüz dünyasına uygun mu?" sorusunu yöneltti. Ayrıca, "Kurduğumuz sistem, uzlaşma ve mutabakat arayışıyla, iyi niyetle tasarlanmıştı. Ancak bu sistem, jeopolitik bir aktör olarak güvenilirliğimizi artırıyor mu yoksa bizi engelleyen bir unsur haline mi geldi?" diye sordu.
Avrupa'nın bağımsızlığı için dünya genelinde ortaklıklarını derinleştirmesi gerektiğini belirten Leyen, "Küresel büyümenin neredeyse üçte ikisi, ABD ve Çin'in dışında gerçekleşiyor. Dünyanın bütün kıtalarında ülkeler, kendi yerlerini arıyor" dedi. Leyen, Avrupa'nın bu ülkeler için doğru ve güvenilir bir ortak olarak öne çıkması gerektiğini vurguladı.
Ukrayna'ya Destek
Ukrayna'nın hem Avrupa'nın ilk savunma hattı hem de müstakbel bir AB üyesi olarak görüldüğünü ifade eden Leyen, "Avrupa, başka yerlerde ne olursa olsun, Ukrayna'nın yanında durmaya devam edecek" şeklinde konuştu. AB'nin Ukrayna'ya verdiği taahhütleri de yerine getirmek zorunda olduğunu belirten Leyen, "Ukrayna'ya 90 milyar euroluk krediyi sağlayacağız" dedi.
