Adıyaman'da Çörek Otu Hasadı Başladı ve Çiftçiler Ürünlerini Toplamaya Başladı

Adıyaman'da çörek otu hasadı, son yıllardaki zirai don ve kuraklık sorunlarına karşı alternatif ürün arayışları kapsamında başladı. Çiftçiler, tütün ve diğer ürünler yerine çörek otu üretimine yönelerek hasat çalışmalarına hız verdi.

Adıyaman'da Çörek Otu Hasadı Başladı ve Çiftçiler Ürünlerini Toplamaya Başladı
Adıyaman'da çörek otu hasadı, son yıllardaki zirai don ve kuraklık sorunlarına karşı alternatif ürün arayışları kapsamında başladı. Çiftçiler, tütün ve diğer ürünler yerine çörek otu üretimine yönelerek hasat çalışmalarına hız verdi.

Adıyaman'da gerçekleştirilen çörek otu hasadı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın deneme ve demonstrasyon çalışmaları çerçevesinde yapılıyor. Kuraklık ve zirai dona dayanıklı özellikleriyle ön plana çıkan çörek otu, bu yıl oldukça geniş bir alanda ekildi. Çiftçiler, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan olumsuzluklara karşı alternatif ürünler arayışında, tütün, arpa, buğday ve nohut gibi geleneksel ürünler yerine çörek otu yetiştiriyorlar.

Gıda sektöründe aromatik bitki olarak kullanılan çörek otu, aynı zamanda ilaç ve kozmetik sanayisinde de değerlendiriliyor. Ürün, Amerika ve Almanya gibi çeşitli ülkelere ihraç edilmekte ve düşük maliyet ile artan pazar talebi nedeniyle üreticilerin ilgisini çekmektedir. Adıyaman'da yaklaşık 2.250 dekar alanda gerçekleştirilen çörek otu ekimi ile hem iklim değişikliğinin tarıma etkileri azaltılmakta hem de üreticilerin gelir kaynakları çeşitlendirilmektedir.

Adıyaman Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Akkan, Büklüm Köyü'nde Mehmet Aslan'ın çörek otu hasadını yerinde inceledi. Burada yaptığı açıklamada, verimin oldukça iyi olduğunu ifade etti. Müdür Akkan, "Bugün ilimizde yürütülen çörek otu demonstrasyon çalışmalarının hazırlığını yapıyoruz. İklim değişikliği, çölleşme riski ve su kaynaklarının azalması gibi çevresel faktörler, tarımsal üretimde iklim şartlarına uyumlu üretim modellerini zorunlu hale getirmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni üretim planlamaları doğrultusunda, ilimizin ekolojik şartlarına uygun ek ürünlerin üretiminde çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Müdür Akkan, çörek otunun az su tüketimi, kuraklığa dayanıklılığı ve yüksek katma değeri ile dikkat çektiğini belirterek, bu yıl yaklaşık 2.250 dekar alanda demonstrasyon çalışmaları yapıldığını vurguladı. Çörek otu, tıbbi ve aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahip ve düşük maliyetle kolayca üretilebiliyor. Bu nedenle üreticiler için cazip bir alternatif oluşturmaktadır.

Çörek otu hasadı yapan çiftçilerden Mehmet Aslan ise, "Bu yıl ilk defa çörek otu ekimi gerçekleştirdik. Şu an hasat yapıyoruz. Tecrübeli biçercilerimiz, hasadın oldukça iyi olduğunu söylüyor. Bakalım hayırlısı olsun. Adıyamanlılar için hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin