Almanya Başbakanlığı, ABD ile İran arasında uzatılan ateşkesin memnuniyetle karşılandığını vurgulayarak, bu durumun barışa katkı sağlamak için bir fırsat sunduğunu ifade etti. Açıklamada, Tahran yönetiminin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiği üzerinde duruldu. Ayrıca, İran’a askeri nükleer programını durdurması ve komşu devletlerle olan tehditkar tutumunu sona erdirmesi çağrısında bulunuldu.
Hürmüz Boğazı'nın güvenli bir şekilde açılması gerektiği belirtilirken, Almanya'nın, kapsamlı bir anlaşma sağlanması durumunda mevcut kısıtlayıcı önlemleri kademeli olarak hafifletmeye hazır olduğu ifade edildi. Bu bağlamda, Hürmüz Boğazı'nda kalıcı bir güvenlik sağlanması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, Almanya'nın çatışmalara kalıcı bir son verilmesi için ortaklarıyla birlikte uluslararası hukuka uygun olarak Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer özgürlüğüne katkıda bulunmaya hazır olduğu tekrarlandı. Başbakanlık, bu süreçte diplomatik çabalarını sürdüreceklerini de belirtti.
Son olarak, "Hürmüz Boğazı'nda blokaj devam ederse, ek yaptırımları görüşmeye hazırız" ifadesi dikkat çekti. Almanya, bu uyarıyı yaparak, uluslararası iş birliğinin önemini bir kez daha vurgulamış oldu.
