Burdur'da Ampute Olan Kediye 3 Boyutlu Protez Tasarlandı ve Uygulandı

Burdur’da geçirdiği kaza sonrası arka iki patisi ampute edilen Balım isimli kediye, Türkiye'de ilk kez uygulanan 3 boyutlu protez tasarlandı. Bu özel protez, kedinin sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağladı.

Burdur'da Ampute Olan Kediye 3 Boyutlu Protez Tasarlandı ve Uygulandı
Burdur’da geçirdiği kaza sonrası arka iki patisi ampute edilen Balım isimli kediye, Türkiye'de ilk kez uygulanan 3 boyutlu protez tasarlandı. Bu özel protez, kedinin sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağladı.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, hayvan sağlığı alanında önemli bir başarıya imza attı. Fakülte hekimleri, dünyada yalnızca sayılı örneği bulunan ve Türkiye’de ilk kez uygulandığı belirtilen 3 boyutlu kediye özel tasarlanan protez operasyonu ile "Balım" isimli kedinin yeniden sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağladı. Geçirdiği trafik kazası sonucunda arka iki patisi ampute edilen Balım, yaşadığı hareket kısıtlılığı ve şiddetli ağrı nedeniyle hastaneye getirildi. Yapılan değerlendirmelerin ardından, Balım için üç boyutlu yazıcı destekli, kediye özel tasarlanan implant sisteminin uygulanmasına karar verildi.

Operasyon Süreci ve Başarı

Operasyonu gerçekleştiren Öğr. Gör. Muhammed Yusuf Şirin, Balım’ın kliniğe geldiğinde oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. "Balım, kliniğimize başvurduğunda geçirdiği bir kaza nedeniyle arka iki patisi ampute edilmişti. Bu nedenle yürümekte güçlük çekiyor ve hareket ettikçe ciddi ağrı yaşıyordu. Hasta sahibiyle yaptığımız değerlendirmelerin ardından yeni nesil bir teknoloji olan üç boyutlu yazıcı destekli kediye özel tasarlanan implant sistemini uygulamaya karar verdik" dedi. Şirin, operasyonun başarıyla tamamlandığını ve iyileşme sürecinin beklentilerin üzerinde ilerlediğini ifade etti. "Aradan geçen iki aylık süreçte Balım’ın iyileşmesi son derece olumlu ilerledi. Şu anda herhangi bir problemimiz bulunmuyor. Balım artık rahatlıkla yürüyebiliyor, koşabiliyor, hoplayıp zıplayabiliyor ve yeniden sosyal hayatına kavuşmuş durumda" diye ekledi.

Yenilikçi Bir Uygulama

Uygulanan yöntemin hem Türkiye’de hem de dünyada oldukça yeni olduğuna dikkat çeken Şirin, "Bu operasyon ve uygulama, hem ülkemizde hem de dünyada oldukça yenilikçi ve çok az örneği bulunan bir yöntem. Böylesine yenilikçi bir uygulamayı üniversitemizde başarıyla gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Balım'ın Sahibi Süreci Anlatıyor

Balım’ın sahibi Ezgi Cansu Ekizalioğlu, sürecin Niğde’de yaşanan trafik kazası ile başladığını anlattı. Normalde Denizli’de yaşadığını belirten Ekizalioğlu, Balım’ı kazadan sonra tedavisini üstlenen arkadaşları aracılığıyla sahiplendiğini söyledi. "Sahiplendiğimde Balım’ın tedavi süreci henüz tamamlanmamıştı. Aktif bir kemik enfeksiyonu vardı ve diğer patisine basarken de ciddi ağrı yaşıyordu. Bunun üzerine Denizli’deki veteriner kliniğimiz bizi Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne yönlendirdi. Muhammed Yusuf Hocamızla birlikte süreci planladık ve Balım’a 3 boyutlu implant uygulaması yapıldı" dedi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin