Artvin, ekolojik çeşitliliği ve zengin bitki örtüsü ile arıcılık alanında Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. "Bal Çalıştayı" çerçevesinde Hatila Vadisi'ndeki Taşlıca köyünde Kafkas Arısı Gen Merkezi'ne teknik bir ziyaret gerçekleştirildi. Burada, il genelinde 2 bin 700'den fazla bitki türü bulunduğu ve yaklaşık 112 bin aktif koloni ile yılda 1400 ton bal üretimi yapıldığı belirtildi. Artvin'in bu potansiyeli, arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin kalitesinin artırılması açısından büyük önem taşıyor.
Geziye katılan Prof. Dr. Aslı Özkırım, Artvin'in köklü arıcılık kültürüne sahip olduğunu belirterek, geleneksel yöntemlerin modern tekniklerle geliştirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. Kestane balının yanı sıra yüksek kaliteli çiçek balları ile de dikkat çeken Artvin'in, birçok farklı bal çeşidiyle anılacağını ifade etti. Bu çeşitliliğin, hem markalaşma hem de apiturizm açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.
Apiturizm faaliyetleri kapsamında, sınırlı katılımcı gruplarla doğa ve üretim deneyimlerinin bir arada sunulması planlanıyor. Ayrıca, Artvin'de arı temalı fotoğraf kampları düzenlenmesi hedefleniyor. Kafkas arısının korunması gereken yerli bir ırk olduğuna dikkat çeken Özkırım, bu arının bulunduğu coğrafyanın bitki yapısına uyum sağladığını ve korunmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, çalıştayın geleneksel arıcılığı bilimsel yöntemlerle geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Akademisyenlerin katkısıyla önemli bir süreç başlatıldığını ifade eden Akyürek, Artvin'deki bal üretiminin ekonomik açıdan stratejik bir alan olduğunu vurguladı. Ayrıca, sahte bal üretimine karşı denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekti ve "Her yerde bal satılır, Artvin’de bal ilaç olarak satılır" şeklinde konuşarak Artvin balının kalitesine vurgu yaptı.
Bu çalıştayın arıcılık sektörünün bilimsel temelde gelişimine katkı sağlaması ve Artvin balının marka değerini güçlendirmesi hedefleniyor.
