‘Artvin’in Altın Değeri Bal’ temasıyla Nihat Gökyiğit Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayda, arıcılığın mevcut durumu ve geleceği üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. Programda konuşan Vali Vekili İsmail Erdoğan, Artvin’in zengin florası ve ekolojik çeşitliliği ile arıcılık açısından önemli bir merkez olduğunu belirtti. Erdoğan, "Artvin’de 2 bin 700’den fazla bitki türü bulunuyor. Hatila balı ve Arhavi kestane balı coğrafi işaret aldı. Diğer bal türlerimiz için de çalışmalar sürüyor. Yaklaşık 112 bin aktif koloni ve yıllık 1400 tona yaklaşan üretimle arıcılık, ilimiz için önemli bir ekonomik değer oluşturuyor" dedi.
Vali Vekili, arıcılığın sadece bal üretimi ile sınırlı kalmayıp doğayı korumak ve kırsalı desteklemek açısından da kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Artvin balının markalaşmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, "Artvin balının ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir marka haline gelmesi için çaba gösteriyoruz" dedi.
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt da konuşmasında arıcılığın önemine değinerek, "Arılar yalnızca bal üretimiyle değil, tarımsal verimliliğin artırılması ve ekosistemin sürdürülebilirliği açısından hayati bir rol üstlenmektedir. Artvinli arıcılarımızın özverili çalışmalarıyla üretilen bal, hem sofralarımıza hem de il ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır" şeklinde konuştu.
Çalıştayda söz alan akademisyenler, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından zenginliğine vurgu yaparak Kafkas arısının genetik yapısının korunmasının önemini dile getirdi. Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İrfan Kandemir, "Yıllardır yürüttüğümüz bilimsel çalışmalarla Kafkas arısının genetik yapısını ortaya koyduk ve bu değerli türün korunmasını sağladık" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayda; iklim değişikliği, arıcılığın korunması, bal dışı arı ürünleri ile üreticilerin sorunları gibi konularda sunumlar yapıldı. Program, arıcıların talep ve önerilerinin dinlenmesiyle sona erdi.
