AS Global Holding, son dönemde dünya genelinde yapay zeka ve yarı iletken sektöründeki artan rekabetin ortasında, Tayvan'da teknoloji ve yazılım alanında yeni yatırım planları üzerinde çalıştığını açıkladı. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Akkuş, bu hamle ile sektördeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.
Uğur Akkuş, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "Son zamanlarda ABD ve Çin arasındaki teknoloji merkezli diplomatik ilişkilerin yeniden hız kazanması, küresel ekonomide yapay zeka, kuantum çip üretimi ve veri güvenliği gibi alanların öneminin arttığını gösteriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile yaptığı görüşmelerden sonra, uluslararası piyasalarda yapay zeka teknolojileri ve yarı iletken üretimi gibi konular sıkça gündeme gelmeye başladı."
Akkuş, yeni dünya düzeninde ülkelerin ve şirketlerin güçlerinin artık enerji ve klasik sanayi üretimi ile sınırlı kalmayacağını, yapay zeka ve çip teknolojilerinin geleceğin en stratejik alanları haline geleceğini vurguladı. ABD ile Çin arasındaki rekabetin teknolojik üstünlük üzerine şekillendiğini belirtti.
Holdingin, yapay zeka tabanlı yazılım sistemleri, finansal teknolojiler, veri güvenliği ve otomasyon altyapıları üzerine hem Türkiye'de hem de uluslararası düzeyde yeni bir teknoloji yapılanması üzerinde çalıştığı ifade edildi.
Uğur Akkuş, teknoloji sektöründeki dönüşümü yıllar önce öngördüklerini belirterek, "Biz bu alandaki küresel açığı yaklaşık 5 yıl önce fark ettik. 2021 yılında San Francisco'da faaliyet gösteren ECB Technologies Co. adlı Amerikan sermayeli yazılım şirketini satın alarak bu sektöre adım atmış olduk. Amaçlarımız arasında sadece yatırım yapmak değil, aynı zamanda teknolojiyi yerinde öğrenmek ve Türkiye’ye taşımak bulunuyordu" dedi.
Gelişen teknolojiler ile sadece yazılım geliştirmekle kalmayıp, yapay zeka teknolojilerinin üretim, altyapı ve sanayi alanında da güçlü bir varlık göstermenin zorunlu hale geldiğini vurguladı.
Akkuş, "Bugün geldiğimiz noktada yazılım geliştirmek artık yeterli değil. Yapay zeka teknolojilerinin üretim, veri merkezi ve çip altyapısı gibi alanlarda da yer almak gerekiyor. Hedefimiz Türkiye’yi MENA bölgesinin yazılım ve yapay zeka merkezi haline getirmek" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin yalnızca üretim değil, aynı zamanda bir yazılım ve teknoloji geliştirme merkezi olabileceği üzerinde durularak, holdingin üzerinde çalıştığı projeler arasında yapay zeka destekli finansal analiz sistemleri, büyük veri ve siber güvenlik altyapıları gibi alanların olduğu belirtildi.
Uğur Akkuş, Tayvan'ın dünyanın en önemli yarı iletken ve teknoloji üretim merkezlerinden biri olduğunu, önümüzdeki yıllarda yapay zeka ve çip teknolojileri için büyük ekonomik savaşların yaşanacağını ifade etti. Türkiye'nin bu dönüşümü doğru yönetmesi halinde güçlü bir teknoloji köprüsü haline gelebileceğini vurguladı.
AS Global Holding, önümüzdeki dönemde Türkiye’ye yönelik teknoloji, yazılım ve yapay zeka alanlarında uluslararası yatırımcı ilgisinin artmasını beklediklerini belirtti. Şirket, Tayvanlı teknoloji şirketleri ve Asya merkezli yatırım grupları ile olası iş birlikleri üzerine görüşmeler gerçekleştirdiğini de aktardı.
