Washington'da ABD ve İran Arasında Elektronik Mutabakat İmzalanacak

ABD merkezli Axios haber sitesinin verdiği bilgiye göre, ABD ile İran, yarın Pakistan ve Katar'ın arabuluculuğunda çevrim içi bir toplantı yaparak mutabakat zaptını elektronik olarak imzalayacak. Tarafların, ateşkesi uzatacağı, Hürmüz Boğazı'nı açacağı ve nükleer müzakereleri başlatacağı kaydedildi.

Washington'da ABD ve İran Arasında Elektronik Mutabakat İmzalanacak
ABD merkezli Axios haber sitesinin verdiği bilgiye göre, ABD ile İran, yarın Pakistan ve Katar'ın arabuluculuğunda çevrim içi bir toplantı yaparak mutabakat zaptını elektronik olarak imzalayacak. Tarafların, ateşkesi uzatacağı, Hürmüz Boğazı'nı açacağı ve nükleer müzakereleri başlatacağı kaydedildi.

ABD'nin önde gelen haber kaynaklarından Axios, Başkan Donald Trump'ın açıklamalarına atıfta bulunarak, Tahran ile Washington yönetimleri arasında yarın gerçekleştirilecek olan çevrim içi toplantının detaylarını paylaştı. Bu toplantıda, mutabakat zaptının "elektronik" olarak imzalanması planlanıyor. ABD ile İran arasındaki bu önemli görüşmeye, Pakistan ve Katar gibi ülkelerin arabuluculuk yapacağı ifade edildi.

Toplantının ana gündem maddeleri arasında, aralarındaki ateşkesi 60 gün uzatma, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması ve İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakereleri başlatacak bir zaptın imzalanması yer alıyor. Habere göre, ABD'li yetkililer ve arabulucu ülkelerden gelen kaynaklar, bu imza töreninin lojistik sebeplerden dolayı çevrim içi gerçekleştirileceğini doğruladı. Özellikle, ABD Başkan Yardımcısı James David Vance'in liderlik ettiği müzakere heyetinin, Trump'ın Fransa'ya yapması beklenen resmi ziyaret öncesinde ülkeye dönme imkanının bulunmaması, sürecin çevrim içi yürütülmesinin gerekçelerinden biri olarak gösterildi.

Haberde ayrıca, mutabakat zaptının bölgedeki savaşı sona erdirmesi ve küresel enerji piyasalarında istikrar sağlaması bekleniyor. Bu süreç, Pakistan, Katar, Mısır ve Türkiye'nin arabuluculuğunda yaklaşık üç ay süren görüşmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkmış durumda.

Trump’ın 15-17 Haziran tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek olan G7 Zirvesi'ne katılacağı ve zirve esnasında Mısır, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Trump'ın planlanan G7 temasları kapsamında yapacağı görüşmelerin ana konusunun, İran ile yapılacak anlaşma ve savaşın sona ermesinin ardından bölgede oluşacak fırsatlar olacağı belirtiliyor.

Ayrıca, görüşmelerde Hürmüz Boğazı'nın durumu ve İngiltere ile Fransa'nın boğazı mayınlardan temizlemek amacıyla oluşturduğu uluslararası koalisyona ilişkin konuların da ele alınması öngörülüyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin