Cumhuriyet döneminin aydınlanma simgelerinden biri olan Köy Enstitüleri, Ayvalık’ta düzenlenen 6. Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri ile yeniden gündeme alındı. Etkinlik, "Köy Enstitülerinin Kültürel Etkileri Sürüyor mu?" başlıklı bir söyleşi ile başladı.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in ev sahipliğinde düzenlenen programa, Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, yönetmen Ezel Akay ve gazeteci-yazar Barış İnce katıldı.
Söyleşide, Cumhuriyet’in eğitim devrimi olarak nitelendirilen Köy Enstitülerinin kültürel birikimi ve günümüz üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alındı.
Başkan Mesut Ergin, konuşmasında Köy Enstitülerinin taşıdığı öneme dikkat çekerek, "Köy Enstitüleri; eşitlik, laiklik, üretim ve çağdaşlaşmanın en önemli simgelerindendir. Bu değerli mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu anlamlı etkinlikte emeği geçen herkese ve katılan tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum" sözlerini dile getirdi.
Ayvalık’ta başlayan etkinlikler, Köy Enstitülerinin aydınlanmacı mirasını farklı başlıklar altında tartışarak devam edecektir.
