İstanbul'da Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ekonomiyi Büyüttüklerini Açıkladı.

İstanbul'da düzenlenen Ticarette Milli Vizyon Zirvesi'nde Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ekonomisinin dolar bazında 1 trilyon 639 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Ayrıca, küresel krizlere karşı alınan önlemler ile ihracatın 396 milyar dolara çıktığını belirtti.

İstanbul'da Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ekonomiyi Büyüttüklerini Açıkladı.
İstanbul'da düzenlenen Ticarette Milli Vizyon Zirvesi'nde Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ekonomisinin dolar bazında 1 trilyon 639 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Ayrıca, küresel krizlere karşı alınan önlemler ile ihracatın 396 milyar dolara çıktığını belirtti.

İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirilen "Ticarette Milli Vizyon Zirvesi"nde konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ekonomisinin son yıllarda gösterdiği gelişmeleri aktardı. Küresel piyasalarda meydana gelen hammadde, lojistik ve enerji krizlerinin dünya ekonomisinde büyük dalgalanmalara neden olduğunu ifade eden Bolat, Türkiye'nin bu süreçte aldığı yapısal tedbirler sayesinde ciddi bir dayanıklılık gösterdiğini vurguladı. Ekonomik göstergelerde elde edilen başarıların, uygulanan program ve politikalarla mümkün olduğunu dile getirdi.

İhracat Hacmi Artışı

Bakan Bolat, Türkiye'nin toplam ihracatının 396 milyar dolara yükseldiğini belirterek, "Mayıs ayı itibarıyla 36 milyar dolar olan mal ihracatını 273,5 milyar dolara, hizmet ihracatını ise 14 milyar dolardan 122,5 milyar dolara çıkardık" dedi. Bu süreçte, Türkiye'nin ekonomik büyümesinde önemli bir rol oynayan kamu bankalarının da destek sağladığını ifade etti.

Kamu Bankalarının Rolü

Bakan Bolat, zorlu ekonomik dönemlerde kamu bankalarının kararlı duruşlarının önemine vurgu yaptı. 2000 ve 2001 yıllarında yaşanan bankacılık krizi örneği üzerinden, bankacılık sisteminin güçlü bir performans sergilediğine dikkat çekti. Ayrıca, kamu bankalarının, Türkiye'nin büyük altyapı projelerine ve mega projelerine verdikleri desteğin altını çizdi.

Enerji Fiyatlarındaki Dalgalanmalar

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilimlerin enerji fiyatlarına olan etkilerini değerlendiren Bolat, Türkiye'nin enerji arzında herhangi bir sıkıntı yaşamadığını belirtti. Hükümetin Eşel Mobil sistemi ile enerji fiyatlarının vatandaşlara yansımamasını sağladıklarını ifade etti. Ayrıca, tarım sektöründe gübre ithalatına yönelik alınan önlemlerle, iç piyasanın korunması adına önemli adımlar atıldığını aktardı.

Bölgesel Belirsizlikler

Bakan Bolat, savaş ve belirsizliklerin bölge halkları üzerindeki olumsuz etkilerini de dile getirdi. Kardeş İslam ülkelerindeki çatışmaların kendilerini rahatsız ettiğini belirtirken, barış için yürütülen diplomasi çabalarının önemine dikkat çekti. Dış ticaretin istikrarlı bir performans gösterdiğini ifade eden Bolat, enerji fiyatlarının düşmesi yönündeki temennilerini de dile getirdi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin