Bursa'nın Keles ilçesinde, süt üreticisi tarafından belediye önüne dökülen sütlerin arkasındaki gerçekler gün yüzüne çıktı. Keles Süt Üreticileri Birliği, düşük yağ oranına sahip çiğ sütleri kabul etmedi ve bu durum üretici ile arasında anlaşmazlık yaşanmasına neden oldu. Üretici, itirazının ardından tüm hayvanlardan tek tek numune alınarak yapılan analizler sonucunda yağ oranının standartların altında olduğu tespit edildi.
Olay, Keles Süt Üreticileri Birliği ile bir süt üreticisi arasında yaşanan tartışmanın yeniden değerlendirilmesi ile ilgili. Edinilen bilgilere göre, üretici cuma günü teslim ettiği çiğ sütün yağ oranının yapılan ilk analizde yüzde 2,70 olarak ölçüldüğü belirlendi. Ayrıca, sütün içerisindeki su oranının ise yüzde 4,8 olduğu kaydedildi. Bu sebeple, birlik tarafından süt kabul edilmedi.
Birlik yetkilileri, konunun kendilerine iletilmesinin ardından teknik ekibin üreticinin ahırına giderek, hayvanlardan numuneler aldığını bildirdi. Toplamda 15 ayrı numune üzerinde yapılan analizlerde, yağ oranlarının sırasıyla yüzde 2,10, 1,60, 2,50, 1,50, 1,50, 1,50, 1,50, 2,00, 2,00, 1,50, 1,60, 2,70, 3,00, 1,50 ve 3,50 olarak belirlendi.
Yetkililer, normal şartlarda çiğ inek sütünde yağ oranının en az yüzde 3 seviyesinde olması gerektiğini vurguladı. Analiz sonuçlarında ise numunelerin büyük bir kısmının bu sınırın altında kaldığı ifade edildi. Tüm bu süreçte, teknik inceleme sonucunda ilk analiz bulgularının doğrulandığı açıklandı.
Birlik yetkilileri, kalite kriterlerini karşılamayan sütlerin mevzuat gereği teslim alınmasının mümkün olmadığını belirtti. Olayın ardından kamuoyunda farklı iddialar ortaya atıldı. Ancak birlik yönetimi, alınan kararın tamamen laboratuvar analizleri ve teknik veriler doğrultusunda verildiğini, üreticinin ahırındaki ikinci incelemenin de ilk tespitleri doğruladığını aktardı.