Artvin'de Kafkas Arısı Gen Merkezi'ne düzenlenen teknik inceleme çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

Artvin'de gerçekleştirilen "Bal Çalıştayı" çerçevesinde Kafkas Arısı Gen Merkezi'ne yapılan teknik gezi, balın çeşitliliği ve apiturizm potansiyeline dair önemli bilgiler sundu.

Artvin'de Kafkas Arısı Gen Merkezi'ne düzenlenen teknik inceleme çalıştayı gerçekleştirilmiştir.
Artvin'de gerçekleştirilen "Bal Çalıştayı" çerçevesinde Kafkas Arısı Gen Merkezi'ne yapılan teknik gezi, balın çeşitliliği ve apiturizm potansiyeline dair önemli bilgiler sundu.

Artvin'de arıcılığı geliştirmek, bal üretim kalitesini artırmak ve yerel balın marka değerini yükseltmek amacıyla düzenlenen "Bal Çalıştayı" etkinliği kapsamında, Kafkas Arısı Gen Merkezi’ne bir teknik inceleme gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte, Artvin’in doğal zenginlikleri ve arıcılık potansiyeli vurgulanmıştır.

Artvin’in zengin bitki örtüsü ve ekolojik çeşitliliği, arıcılık açısından Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda, il genelinde 2 bin 700’den fazla bitki türü bulunduğu, yaklaşık 112 bin aktif arı kolonisinin mevcut olduğu ve yıllık 1400 tona yakın bal üretiminin gerçekleştirildiği belirtilmiştir. Çalıştay kapsamında Hatila Vadisi’ndeki Kafkas Arısı Gen Merkezi de ziyaret edilmiştir.

Geziye katılan Prof. Dr. Aslı Özkırım, Artvin’in köklü bir arıcılık kültürüne sahip olduğunu ifade ederek, geleneksel üretim yöntemlerinin modern tekniklerle bir araya getirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Artvin’in yüksek kaliteli çiçek ballarıyla da ön plana çıktığını belirten Özkırım, "Artvin artık birçok farklı bal çeşidi ile anılacak. Bu çeşitlilik, hem markalaşma hem de apiturizm açısından büyük fırsatlar sunmaktadır." şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Apiturizm faaliyetleriyle doğa ve üretim deneyimlerinin bir araya getirileceği belirtildi. Ayrıca, Artvin’de arı temalı fotoğraf kampları düzenlenmesine yönelik planların yapıldığı ifade edilmiştir. Kafkas arısının korunması gereken yerli bir ırk olarak önemi de vurgulanmıştır. Özkırım, bu arının coğrafyaya uyum sağladığını ve korunmasının büyük önem taşıdığını dile getirmiştir.

Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ise çalıştayın amacının geleneksel arıcılığı bilimsel yöntemlerle geliştirmek olduğunu belirtmiştir. Akyürek, arıcılığın kırsalda istihdamı artırma ve göçü önleme açısından stratejik bir alan olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, sahte bal üretimine karşı denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekmiştir. "Her yerde bal satılır, ancak Artvin’de bal ilaç olarak satılır." diyerek Artvin balının kalitesine vurgu yapmıştır. Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen teknik gezi, arıcılık sektörünün bilimsel temelde gelişimine katkı sağlamayı ve Artvin balının marka değerini güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin