Sivas'ta 2023 Yılında Bal Üretiminde Rekor Seviye Bekleniyor

Sivas'ta 2023 Yılında Bal Üretiminde Rekor Seviye Bekleniyor
Sivas'ta bu yıl bal üretiminde önemli bir artış yaşanması bekleniyor. Yağışlarla zenginleşen çiçek florası, bal üreticilerinin yüzünü güldürüyor.

Sivas, Türkiye'nin en önemli bal üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Yurt genelinde etkili olan kış ve ilkbahar yağışları, arazilerin suya doymasını sağladı ve bu durum çiçek florasının zenginleşmesine yol açtı. Sivas'ta binlerce farklı çiçek türü mevcut olup, bu yıl bal üreticileri için sevindirici haberler geliyor. Geçen yıl 4 bin tonun üzerinde üretim yapılan Sivas'ta, bu yıl rekor bir seviyeye ulaşılması hedefleniyor.

Zara'da Beklenen Rekolte

Zara ilçesinde arıcılık yapan Metehan Bedir, bu yıl yağışların ve kışın soğuk geçmesinin çiçeklerin erken açmasını engellediğini belirtti. Bu durumun, ağaçlar ve çiçekler için olumlu olduğunu ifade eden Bedir, "Geçen seneye göre bu yıl kovan başına verilecek bal miktarı biraz daha fazla. Burası Karadeniz'e yakın bir bölge ve burada birçok çiçek türü bulunuyor. Verimli olan tür sayısı ise 95 ile 100 arasında. Bu yıl yağışların geç kalması bal rekoltesini etkiliyor, ancak bu etki olumlu yönde. Zara'daki arıcılar için bu yıl bin 400 veya bin 500 ton bal üretimi bekleniyor ve bu rekor bir seviye olur" diye konuştu.

Sezonun Olumlu Geçmesi Bekleniyor

Yağışların bal üretimine olumlu etkileri olduğuna dikkat çeken Zara Ziraat Odası Genel Sekreteri Zikri Bedir, "Bu yıl geçen yıla göre biraz daha iyi geçeceğini tahmin ediyoruz. Geçen yıl 1.200 ton bal üretimi gerçekleşmişti, bu yıl ise 1.400 ton bekliyoruz. Yağışların bol olması nedeniyle çiçek verimi de iyi oldu. Şu anda yağışlar durdu, ancak arıcılardan aldığımız bilgiler doğrultusunda sezonun daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. Yağışların bol olması ve bal veriminin bu döneme denk gelmesi olumlu bir durum. Bu yıl bal sağımının biraz geç olacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin