Düzce'de meydana gelen dolandırıcılık olayı, bir vatandaşın WhatsApp üzerinden aldığı "yüksek miktarda hibe kredi" mesajıyla başladı. F.S. (50) isimli kişi, bu mesaja inanarak şüphelilerin verdiği IBAN numarasına 1 milyon 58 bin 400 lira gönderdi. Ancak, bir süre sonra dolandırıcılara ulaşamayınca durumu fark etti ve 23 Şubat'ta güvenlik güçlerine başvurarak şikayetçi oldu.
Olayla ilgili olarak Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Yapılan araştırmalar sonucunda, şüphelilerin kullandığı telefon numaraları üzerinden kimlik ve adres tespiti yapıldı. Bu süreçte, dolandırıcılık şebekesinin hesaplarında son bir ay içerisinde yaklaşık 8 milyon liralık hareketlilik tespit edildi.
İki aylık bir çalışmanın ardından, Kocaeli ve İzmir'de eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda E.Ş. (55), H.S.K. (48), V.E. (45), B.N.A. (26) ve E.Y. (46) gözaltına alındı. Şüphelilerin hesaplarında yapılan incelemelerde, çeşitli bankalarla iletişime geçilerek paranın akışına dair detaylar elde edildi.
Gözaltına alınan şüpheliler, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. H.S.K., E.Ş. ve E.Y. tutuklanarak Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi. Diğer şüpheliler B.N.A. ve V.E. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
