Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Of Grup Amirliği tarafından düzenlenen tatbikatta, yangın, mahsur kalma, yaralı tahliyesi ve acil müdahale senaryoları uygulandı. Bu tatbikat ile birlikte, hem personelin sahadaki refleksi test edildi hem de vatandaşların olaylara karşı duyarlılığı gözlemlendi. Yaklaşan yaz dönemiyle birlikte başlayacak çay sezonunda, çay fabrikaları ve iş yerlerinde yaşanabilecek yangınlara karşı bu tür gerçekçi tatbikatların, ekiplerin hazırlığı ve hızlı müdahalesi açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Gerçeğe Yakın Senaryolar Uygulandı
Tatbikat sırasında insan tahliyesi, yangın kapanında mahsur kalan personelin kurtarılması ve yaralı bir kişinin dışarıdan yardım talep etmesi gibi çeşitli senaryolar canlandırıldı. Ekipler, sahada karşılaşılabilecek beklenmedik durumlara karşı hazırlık yaparak tatbikata katıldılar. Yangın ihbarının gelmesinin ardından Of İtfaiye Grup Amirliği'nden yaklaşık 40 saniye içinde çıkan itfaiye ekipleri, tatbikat alanına 15 dakika içinde ulaştı. Yangına hızlı bir şekilde müdahale eden itfaiye ekipleri, durumu yaklaşık yarım saat içinde kontrol altına aldı.
Tatbikatta Beklenmedik Arı Saldırısı
Tatbikat alanının yakınında bulunan oğul veren arıların varlığı, çalışmalara farklı bir boyut kattı. İtfaiye araçlarının olay yerine gelişi ve siren sesleri nedeniyle kızgınlaşan arılar, görev yapan itfaiye personeline saldırdı. Ekiplerin soğukkanlı bir şekilde müdahaleye devam etmesi dikkat çekti. Özellikle arılara yakın noktada görev yapan itfaiye şoförü, araçta hazır bulunan arıcı kıyafetini hızlıca giyerek görevini sorunsuz bir şekilde sürdürdü. Bölgede yoğun arıcılık faaliyetleri nedeniyle itfaiye ekiplerinin araçlarında sürekli arıcı kıyafeti bulundurduğu öğrenildi. Yaşanan bu beklenmedik durum, itfaiyenin gerçek olay senaryolarına ne kadar hazırlıklı olduğunu da ortaya koydu.
Amacımız Personelin Sahada Tecrübe Kazanması
Tatbikat hakkında bilgi veren Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 1. Bölge Amiri Kemal Balık, yapılan çalışmanın personelin karşılaşabileceği risklere karşı hazırlıklı olması amacıyla planlandığını belirtti. Balık, "Personelimizin sahada karşılaşabileceği sorunları önceden görüp tedbir alabilmesi için bu tatbikatı gerçekleştirdik. İnsan tahliyesi, mahsur kalan personelin kurtarılması ve yaralı durumlarında yardım çağrısı gibi senaryolar üzerinde çalıştık. Gerçeğe yakın bir tatbikat oldu" dedi.
Vatandaşların tatbikat sürecindeki yaklaşımının önemine dikkat çeken Balık, "Bölge halkına önceden bilgi vermedik. Vatandaşlarımızın bu tür durumlarda nasıl davranacağını görmek istedik. Gerçekten çok duyarlı davrandılar, yardım etmek için geldiler. Bu durum bizleri mutlu etti" ifadelerini kullandı.
İtfaiye ekiplerinin her an göreve hazır olduğunu belirten Balık, ihbarın ardından istasyonlardan 30 ila 45 saniye içerisinde çıkış yaptıklarını vurguladı. Özellikle ev yangınları ve trafik kazalarında olayın teyidinin yolda yapıldığını ifade etti. Balık, "İtfaiye 24 saat kesintisiz aynı kalite hizmet veriyor. Zaman kaybetmeden çıkış yapıyoruz" dedi.
25 Personel ve 6 Araç Görev Aldı
Tatbikata toplam 25 personel ve 6 araç katıldı. Yakın zamanda Trabzon İtfaiyesi bünyesine katılan yeni personellerin de görev aldığı tatbikatta, özellikle genç itfaiyecilerin saha deneyimi kazanmasının hedeflendiği belirtildi. Tatbikatta 112 personeli de destek verdi. 30 yıllık itfaiyecilik deneyimine sahip olan Kemal Balık, yeni personelin mesleki gelişimi açısından bu tür çalışmaların büyük önem taşıdığını ifade etti.
Tatbikatı Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Muharrem Öztürk de yerinde takip etti.
