EFSANELEŞMİŞ DEDİKODULAR

13 Ağustos 2015 Perşembe 16:39
Duygu KIR ŞAN
 
Dedikodu günlük hayatımızda iletişimimize yerleşmiş bir sohbet tarzıdır… Hatta “Dedikodu ruhun gıdasıdır” diye bir deyişimiz bile vardır. Dedikodu için yalan sıfatını kullanmak bazılarımıza göre pek doğru sayılmaz. Hatta ‘yakıştırma’ veya ‘uydurma’ demek daha betimleyici olduğunu düşünenler pek azımsanamaz. Dedikoduların da elbet ‘derecesi’ olmalıdır. Kantarın topuzunu kaçıran, bireylerin yaşamına zarar veren ve çatışmalara sebep olanları affedilemez hakaret olarak ele alabiliriz. Elbet bunun yanında, ‘çene çalma’ ve ‘eğlencelik’ olanlarına hoşgörü ve sempatiyle karşılayabileceğimiz gerçeğini de unutmuyoruz. Dedikoduların merak uyandırmak, ilgi çekmek amacıyla kullanıldığı da biliriz. Bazen gizemli; esrarengiz bir havayla yayılan dedikodulara da rastlarız. Birçok defa gerçeği yansıtmasa bile dedikodulara kulak verir, onun çekiciliğine kapılabilir… Hatta yüce atalarımız böyle esrarengiz dedikodular için olsa gerek, “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” buyurmuşlardır.
 
 
Dedikoduyu en iyi yanıtlayacak, çürütecek yöntem, işin aslını dosdoğru açıklamaktır. Yani gerçeği beyan etmektir. Gerçeğin inandırıcı şekilde açıklandığı anda dedikodu; sizlere ömür, can verir…
 
 
İnsan ilişkilerini konu edinen dedikodular gibi sosyal olayları işleyen “dedikodu dizileri” de yaygındır. Siyasal olanlarını bir yana bırakalım. Şehir hayatını etkileyen fiziki düzenlemelerle ilgili dedikodular da hiç eksik olmaz. Bunların başında trafikle ilgili rahatsızlıkların yol açtığı şikâyetler yer alır. Böyle olunca da bunların çözümüyle ilgili yakıştırmalar, söylentiler dilden dile dolaşır… Trafik konusu esaslı bir şehir dedikodusu temasıdır ve hatta şehir folklorunun demirbaş bir unsuru olmuştur diyebilirsiniz. Şehirlerarası yol ile ilgili yaşadığımız Trafik söylentilerini ve her gün çok kimse tarafından keşfedilen dâhiyane çözüm yollarını (!) da bir yana bırakalım…
 
 
Mesela son yılların önde gelen merak konusu fiziksel düzenlemeler de ister istemez şehir dedikodularının teması oldu. Bu yapılanlarla ne yapılmak isteniyor? Yapılanlar Tarsus’un geleceğini iyi yönde etkileyecek mi? Yoksa rastgele bir yapılanma mı var? Tarsus ile ilgili ciddi çalışmalar var mı? Bu geçici bir durum mu yoksa kalıcı mı? Bütün köyler mahalle olunca ne değişti? Çöpler düzenli toplanıyor mu? Sahil bağlantıları ne zaman bitecek, ne zaman bütün hale gelecek? Tarımsal alanlar İnşaata mı açılacak? Tarsus’taki yol çalışmaları neden yapılıyor? Yoksa birilerin istediği için mi yoksa gerçektende halka hizmet için mi düzeltilecek?
 
 
Bu soruların her biri, birinci sınıf dedikodu malzemesidir… Çünkü bunlar şehrin yaşamsal konuları, sorunlarıdır. Karar verici makamlar, şehrin yöneticileri bu konularda net açıklamalar yapmadıkça, sıraladığımız her soru birer dedikodu kaynağı olur. Olmuştur da… Dikkat ederseniz örnekler arasında seçilen adaylar şimdiye kadar ne yaptı diye bahsetmedim. Bunları dedikodular arasından alıp açıklamaları için bekleyelim bence. 
 
 
Daha iyi yönde nicelerini düşününüz. İnsanların yaşamını doğrudan ilgilendiren işler sanki muamma! Ki ben inanıyorum hiç biri muamma değil günü geldikçe hepsi cevaplarını bulacaktır.
 
 
Elbet! Şehir dedikodularının yaygınlaşması karar vericilerin suskunluğuyla doğru orantılıdır. Yetkililer ne kadar suskunlaşırlarsa, dedikodu o kadar artar. Onun da sırası gelir anlatılır, hiç merak etmeyin. 
 
 
Amma!!! Bazı dedikodular var ki! İğrenç ötesi iğrenç. İnsan aile yapısını zedeleyecek doğru olmayan çirkef iftiralardır. Yazıktır, günahtır bu iğrençlikler. İnsanların özel hayatına yönelik yapılanlar bir gün sizin için yapılırsa ne olacak? Ve buna imkân tanıyan bundan yararlanmak isteyen herkes de bunun sorumlusu ve suçlusudur.
Dedikodu yapıcı ise eyvallah, ancak iğrençlik noktasında ise bilmem ama günahı bu dünya da da kötüdür. İnandığımız öbür dünyada da kötüdür. Tek affedilmeyecek günah cinsidir.
 
 
Unutmayı emi!!
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin'de Büyükşehir Belediyesi, Gençlerin Kariyer Yolculuklarında Onları İleri Taşımaya Devam Ediyor
Mersin'de "Köy Bizim Şenlik Bizim"Le Her Köy Eğlenceye ve Müziğe Doyuyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Aşhanesi’nde Bolluk ve Bereket İçin Kaynayan Aşureler Mersinlilere Dağıtıldı
Cimcime Teyze 74 Yaşında Vefat Etti
Başkan Vahap Seçer, CHP Mersin Kadın Kolları İl Kongresi’ne Katıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Duyurdu: "Havalimanımız 10 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımız Tarafından Hizmete Açılacak"
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın Eşi Yıldız Pehlivan Hanımefendi, Gül Çocuk Evinde Düzenlenen "Aşure Günü" Etkinliğine Katıldı
Uzun Yıllar Sonra Mersin Tarsus'ta Geleneksel Köyler Arası Futbol Turnuvası Başlıyor
Duvar Boyama Etkinliği İle Çocuklar Mersin'de RengÂrenk ve Eğlenceli Bir Gün Geçirdi
Mersin Büyükşehir Voleybol Kursu İle Minikler Hem Spor Yapıyor Hem Sosyalleşiyor