SOFRADA RAMAZAN PİDESİ..

27 Haziran 2015 Cumartesi 02:06
Yusuf ÖZTAN

SOFRADA RAMAZAN PİDESİ..

 

Pide artık her ayda çıkıyor. Sadece Ramazan ayına mahsus olmaktan çıktı..

Ancak yine de İftar sofralarının vazgeçilmezi olan Ramazan Pidesi bugünlerde sofralarımızı daha sık süslemeye, yemeğimizin yanına azık olmaya başladı.

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi kentimizde de Ramazan pidesini alabilmek için iftara yakın fırınlara akın eden vatandaşlar birbirleriyle yarışır.

Fırınların önünde  Pide sıralarına özellikle  akşama doğru saat 19.00-20.00 arası daha çok rastlıyoruz. İşinden çıkan insanlar evine giderken iftarda yiyeceği ekmeğini de beraberinde götürmek istiyor. Bundaki bir başka amaç ise Ramazan pidesini sıcak sıcak yemek..

Oysa sıcak ekmek mideye zararlıdır. Hazmı zordur. Bunu düşünmeyiz de  “sıcak olsun, küncülü  (susamlı) olsun”  diye istekte bulunuruz. Çünkü Ramazan Pidesi sıcak yenir, üzerinde de bol küncü olması gereklidir. Bizler böyle görmüş, böyle alışmışız bir kere.. (Her ne kadar zararlı denilse de)Birde bu  küncülü sıcak Ramazan Pidesini almak için sıralarda, uzur kuyruklarda beklemek vardır. Bu ekmeği almak için fırınlar önünde  kuyruklar oluşurken, pide almak için bekleyen vatandaşlar, Ramazan ayında pide kuyruğunda olmanın farklı bir huzurunu yaşarlar. Çünkü İftar vaktine kadar ekmek kuyruğunda beklerken vakit bir başka geçer. Sanki az sonra  iftar vakti gelmişte akşam ezanı okunacakmış gibi telaşlanırız.

Kimi zamanda ekmek kuyruğunda sıramızın gelmesini beklerken yeni  simalarla, yeni yüzlerle tanışırız. Aynı mahallede olmamıza rağmen daha önce karşılaşıp tanışmadığımız veya uzaktan birbirimizi görüp bir “MERHABA” bile diyemediğimiz insanlarla Ramazan Pidesi için girdiğimiz kuyrukta tanışırız.

Oracıkta birbirimize “Merhaba..” diyerek adımızı söyler, tokalaşırız.. “Ramazanınız mübarek olsun, Orucunuz Allah katında kabul olsun” diyerek birbirimizin orucunu,  Ramazan ayını hayırlarız. Ramazan ayının güzelliğinden, iftar vaktini beklemenin dayanılmaz hazzından ve sıcacık küncülü pidelerden bahsederiz..

Yine bir başka gün ekmek kuyruğunda  Ramazanın son  günlerine gelindiğinde, bu kez “Bayram geliyor. Ne mutlu  orucumuzu tuttuk, yeni bir bayrama kavuşacağız” deriz.

Yada “Bayram geliyor, çoluk çocuğa bayramlık alınacak, eve şeker lokum, çikolata alınacak, dünürlere hediye alınacak” gibi masraf gerektiren şeylerden de bahsederiz.

Velhasılı 10-15 dakika beklediğimiz fırın önlerinde Ramazan Pidesi alacağım derken birçok güzellikler yaşarız.

Hem de hiç tanımadığımız insanlara bile hayatımızı anlatmaktan çekinmeyiz.

Çünkü  bu mübarek günlerde  Ramazan Orucunun getirdiği o  duygusal ortamda, her tanıştığımızı, her  karşılaştığımız insanı kendimizden biri gibi görür içimizi dökeriz.Tüm bunları yaşamamızdaki etken  Ramazan ayı olması ve Ramazan pidesi için sırada oluşumuzdur.Ramazan pidesini imal etmekte zordur. Her ne kadar unu mayası  olduğu gibi yerine göre yumurtalısı da vardır,  bol küncülüsü de..

NEDEN TIRNAK EKMEĞİ DENİYOR?Ekmeği yapan ustalar birde pide ekmeğin üzerine tırnaklarıyla şekil verdiklerinden dolayı bu ekmeğe “Tırnak ekmeği” diyenlerde vardır.Bu ekmeği pişirilen fırınında ateşi önceden ısıtılmış fırınlarda 180 derece olmalıdır ki, ekmek lezzetli olsun.Yine ekmeğin lezzetli olması için kimisine göre taş fırınında ekmeğin  odun ateşiyle pişmesi gereklidir. Tavada ve akaryakıt kullanılarak pişiriliyorsa tadı iyi olmaz diyenlerde vardır.

Fiyatına gelince..

Somun ekmek gibi aynı değerde tutulamaz Pide ekmeği. Çünkü işçiliği zordur, üzerine küncü atıldığından,yumurtalı yapıldığından ek katkı maddeleri konulduğundan onun fiyatı fazladır.

Fırıncılar Ramazan pidesine ilginin yoğun olduğunu pidenin Tarsus’ta   250 gramdan 300 grama çıkarılarak fiyatının da 90 kuruştan 1 TL’ye çıkarıldığını, İstanbul gibi büyük şehirlerde daha az gramajlısının 1.5 - 2 TL arasında satıldığını belirtiyorlar. Yani bizim Tarsus’ta pidenin fiyatının pahalı olmadığını sözlerine ilave ediyorlar.Tabi bizler Tarsus, Mersin ve Adana’da oturanlar şanslıyız. Çünkü Zonguldak, Bartın, Ankara, İstanbul  gibi illerde  pide ekmeğinin fiyatının Tarsus’a göre çok daha fazla fiyata satıldığını öğrendik.Bugün sizlere Ramazana has bir ekmeğin öyküsünü anlattım.

Kendimiz için, ailemiz ve çocuklarımız için nasıl sıcak pide alıp iftarda soframıza koyuyorsak, başkalarını da  düşünelim. Mahallenizden, çevrenizden tesbit ettiğiniz insanları, kendimize Ramazan Pidesi alırken iki tane fazla alıp hayrınıza götürün. Hediye edin. Böylece hem onların da gönlünü kazanmış, hem de Ramazan ayında  değişik bir  güzellik yaşamış olursunuz.

Allah hayırlarınızı şimdiden kabul eylesin...

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Meteoroloji’den Aşırı Sıcak ve Toz Taşınımı Uyarısı, 23 Nisan Salı Gününden Sonra Kavrulacağız
Mersin’in Tarsus ve Yenişehir İlçelerinde Meydana Gelen İki Ayrı Kazada 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 6 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde ‘23 Nisan’ Coşkuyla Kutlandı
Yenişehir Barbaros İlkokulu Öğrencilerinden Seçer’e Ziyaret, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi
23 Nisan Dolayısıyla Mersin’e Gelen Romanyalı Çocuklar, Danslarıyla Büyüledi
MSK’nın Süper Lig Yolu Galibiyetlerle Dolu, Çayırova’yı 79-67 Yendi
Mersin Büyükşehir Ve Tarsus Belediyesi Ekiplerinden Ortak Cadde Yıkama Çalışması
23 Nisan Coşkusu 7’den 70’e Büyük Bir Heyecan Ve Coşkuyla Sürüyor, Uluslararası Çocuk Festivali’nde Mersin’in Dört Bir Yanından Çocuk Sesleri Yükseldi
Başkan Seçer, ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’nın Son Gününde Seçim Başarısının Formülünü Anlattı
Mersin Büyükşehir’in 1. Uluslararası Çocuk Festivali Tüm Coşkusuyla Başladı