Sigara İçip De Bırakmak İsteyenler, Bu Yazı Sizin İçin

Psikolog Ayşenur Bulut sigarayı bırakmak isteyenlerin süreç içerisinde neler yaşayabileceklerini kaleme aldı

21 Ağustos 2017 Pazartesi, 14:00
Sigara İçip De Bırakmak İsteyenler, Bu Yazı Sizin İçin
-

Size herkesin yaşadığı kendisinde olmasa bile çevresindeki kişilerde olan bir konuyu;  bağımlılığı özellikle de sigara bağımlılığını anlatmak istedim. Çoğu kişi hep bazı sebeplerden dolayı sigaraya başladığını, bazı farkındalığı olan kişiler özendiği için ya da kendini daha iyi hissettiği için içtiğini hatta sigaranın kendisini rahatlattığını söyler.
 
Nikotinin  ruhsal açıdan uyarıcı nitelik taşıyan bir madde olması, duygu durumu olumlu yönde değiştiren, rahatlatıcı etkisinin olması bir yanda kullanımını artırmakta, diğer yandan sigaranın yarattığı sonuçlara duyarsızlık yaratmakta, bırakma çabalarını azaltmaktadır.
Sigara ve tütün kullanımı olanlarda depresyon, anksiyete bozukluğu ve psikotik bozukluklar gibi bazı psikiyatrik sorunların bunları kullanmayanlara göre daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu ürünlerde yer alan nikotin, düzenli sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı sonucu bağımlılığa yol açmaktadır
 
Hafif şiddette depresyon sigara içimini artırıyor. Düzenli sigara içenlerde depresyon oranının ve bununla bağlantılı olarak intihar oranlarının içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu görmekteyiz.
 
Depresyon, anksiyete bozuklukları ve diğer madde kötüye kullanım şekilleri sigara içicilerinin üçte birinde görülmektedir. Sigara içme süresi ve miktarı ile yaşanan sorunlar arasında doğrudan bir ilişki vardır. Sorunlar arttıkça sigara içme, sigara içme arttıkça da ruhsal ve fiziksel sorunlar artmaktadır.
 
Sigara bırakma pek çok madde bağımlılıklarında olduğu gibi birinci derecede kişinin kendi isteği, kararı ve iradesiyle ilişkilidir,sigara içimine bağlı gelişen psikolojik bağımlılığın ve fiziksel bağımlılığının üstesinden gelebilirsiniz;isteyin ve kararlı olun.
 
Bıraktığınızda karşılaştığınız ilk sorun nikotin yoksunluğudur. Son sigaranızdan 15 dakika sonra kanınızdaki nikotin seviyesi düşmeye başlar ve tekrar krize doğru gidersiniz. 40 dakika sonra, beyninizdeki nikotin seviyesi tamamen sıfırlanır. Çoğu kişinin  neden sigarasız en fazla 1 saat dayandığını da açıklamış olduk.
Sigarayı bıraktığınızda , bırakmadan sonraki 24 saatte ise huzursuz, sıkıntılı ve kötü hissetme ya da çökkün duygudurum, uykusuzluk, çabuk kızma, sinirlenme, öfkelenme, anksiyete, düşüncelerini yoğunlaştıramama, huzursuzluk, kalp hızında azalma, iştah artması,kilo alma gibi belirtilerden en az dört tanesinin bulunmasından dolayı kişiler sigarayı bırakma evresinde sıkıntı yaşıyorlar.
 
Bıraktığınızda, kriz ve belirtiler 3 gün boyunca kademeli bir şekilde artar. Daha sonra 2 haftadan 1 aya kadar sabit kalır
 
Sigara içilmeyen ilk on gün içinde; bilişsel değişiklikler ilk dört saatte başlıyor. 24-48 saatte en üst düzeye çıkıyor ve Tekrar sigara içimi ile 24 saatte düzeliyor. Eğer siz sigara içmemeyi sürdürürseniz belirtiler yaklaşık bir ay içinde düzeliyor. Kilo alma ve nikotin arama davranışı ise altı ay kadar sürüyor. Eğer isterseniz bu yan etkileri azaltırsınız çünkü olaya bakış açınız onun size zarar verdiğinin bilincinde olmak ve artık bir şeye bağımlı olmayı istemediğiniz için daha hafif atlatacaksınız.
 
 Kendinizi rahatlatacak şeyler ile uğraşmanız bu dönemi daha kolay atlatmanızı sağlayacak. Özellikle aile desteğinizde varsa bu bağımlılıktan kurtulmanız için onların size destek olması size özgüven sağlar.
 
Bunları size anlattım çünkü belirtileri bilmeniz bu süreci daha sağlıklı atlatmanızı ve bu bağımlılıktan kurtulmanız için daha sağlıklı bir bakış açısına sahip olmanızı sağlar bu bakış açısıyla vücudunuza zarar vermeden sağlıklı bir hayat yaşamak istersiniz. Eğer bağımlılıktan kurtulmak ve daha özgüvenli bir yaşam istiyorsanız kendinize güvenin ve size ayak bağı olan bağımlılığınızdan kurtulun.
 
Hem parasal hem fiziki hem ruhsal sıkıntı oluşturan meseleyi kökünden daha çok zarar görmeden kesin. Şimdi bazılarınız diyecek ki denedim ve olmadı o zaman farklı bir yoldan ilerlemenizi öneririm size bu durumda yardım edebilecek ve bağımlılık döneminizde sağlıklı bir yolda ilerlemeniz için yol gösterecek doktorlara  başvurursanız daha çabuk atlatacağınızdan emin olabilirsiniz.
 
Kendinize güvenin ve harekete geçin hayat yaşadıkça güzel, anınızı bu tür sıkıntılarla kötüleştirmeyin çünkü şu an sizin geleceğinizi etkiler şu anı değiştirirseniz hayatınızı değiştirirsiniz beklemeyin ve harekete geçin. Hayatınızdaki bağımlılıklarınızdan kurtulmanız 

Kaynak: Tarsus Akdeniz Gazetesi

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi