TEİS Eczaneler, Suriyeliler için adeta Göç İdaresi şubelerine döndü

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz

21 Ekim 2015 Çarşamba, 12:23
TEİS Eczaneler, Suriyeliler için adeta Göç İdaresi şubelerine döndü
-

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, SGK’nın, 2 milyonun üstünde bulunan Suriyeli mültecilere Medula sistemini açtığını ancak 300 bin mültecinin Göç İdaresi tarafından sisteme kaydı yapılmadığını söyledi. Saydan "Çoğunluğu bebek ve kadın olan bu hastalar bir haftadır ilaçlarını alamıyor." dedi.
Suriyeli mültecilere 98 ile başlayan kimlikler verildiğini, ancak 99 ile başlayan yeni kimlik kartlarının sisteme girilmediğinden kaynaklı sorun yaşandığına değinen Saydan, yazılı açıklamasında "Yeni numaraları sisteme işlenmeyen 300 bin Suriyeli mültecinin reçeteleri karşılanamamaktadır." bilgisini verdi.

Saydan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Meslektaşlarımız, lisanımızı bilmeyen bu insanların Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sayfasından 'yabancı kimlik no sorgulama' bölümüne girerek 99'la başlayan yeni kimlik numaralarını bulmaya çalışmaktadır. Henüz sisteme girilmeyen kimlik numaralarına yanıt alamadıkları için bu durumu anlatmakta zorlanıyorlar. Bir topluma hizmet verebilmek için kişilerin sisteme kayıtları tamam olmalıdır. Kayıtlar tamamlanmadan ilaç verilmesi uygulamasına geçildiği için eczacılar ve hastalar mağdur oluyor. Hatay'da, Şanlıurfa'da, Bursa'da, İzmir'de ve daha birçok şehirde meslektaşlarımız sisteme kaydı yapılmayan Suriyeli mültecilerle yalnız bırakılmıştır."

Göç İdaresi'nin kimlik sorgulama sayfasının düzgün çalışmadığına da işaret eden Saydan, Göç İdaresi sayfasında sorgulama yapıldığı zaman sisteme kayıtlı olmayan 300 bin mültecinin kaydının bulunamadığını dolayısıyla SGK Medula sisteminden provizyon alınıp ilaç verilemediğini belirtti. Saydan, "Suriyeli mülteci reçetesi karşılayan eczanelerimiz mağdur, çocuklar, kadınlar, kanser hastaları ilaç alamıyor, diyaliz hastaları zor durumda." dedi.

Saydan, SGK'nın görevini yaptığını, Medula üzerinden başlatılan uygulamanın da doğru olduğunu ancak yeni kimlik numaralarının Göç İdaresi tarafından sisteme işlenmeden hizmete başlamanın, eczacıları ve mültecileri mağdur ettiğini kaydetti: "Mültecilerin yeni kimlik numaraları sistemlerine işlenmeden hizmete başlamak eczacılara ve mültecilere eziyet oldu. 3 Aydır niçin bu sistem ve kayıt mekanizması hazırlanmadı? Bu eksiklik yüzünden eczanelerimiz, Suriyeli mültecilerin kimlik sorgulama yerine, adeta Göç İdaresi şubelerine dönüşmüş durumdadır. 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalışan, gece gündüz demeden ülkemizin en ücra noktalarında ilaç ve danışmanlık hizmeti vermeye çalışan eczane eczacıları Göç idaresinin kayıtları zamanında güncellememesi yüzünden adeta cezalandırılmaktadır. TEİS olarak, yeni kimlik numaraları sebebi ile yaşanan bu sorunun bir an evvel giderilmesini ve YKN tanıtım kartlarının ivedilikle verilmesini istiyoruz.”


CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti