Yaşam »

Yeşilboğaz: “Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı Yaptırımdan Uzak”

Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki yasaların hayvanların haklarını korumak için yeterli olmadığını belirterek, “Hayvana şiddet toplumsal bir meseledir. Hayvan haklarını savunanlar olarak da maalesef azınlıktayız.


@mersinhaber 'i takip et
Hayvanlara adalet borçluyuz. Hayvana şiddet kabahat değil, suçtur” dedi.
Açıklamasında hayvanları korumanın, kollamanın, beslemenin, tedavi ettirmenin, sevmenin, rahatsız etmemenin, insanların görev ve sorumlulukları arasında yer aldığına dikkat çeken Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Ülkemizde toplumsal şiddet artmış, maalesef cinnet toplumunda yaşıyoruz. Hayvanlar, toplum içerisinde en savunmasız durumda olan canlılar olduğu için bu şiddet ortamından en çok onlar nasibini alıyor. Hayvanlar da insanlar kadar hak sahibidir. Hayvan haklarını savunanlar olarak da maalesef azınlıktayız. Hayvanlara adalet borçluyuz.
“CEZADA ALT LİMİT EN AZ 3 YIL OLMALI”
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hayvanları ve onların haklarını korumak için yeterli olmadığını ve yaptırımdan uzak olduğunu ifade eden Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yasanın hayvan hakları savunucularının da fikirleri alınarak hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Tasarıya göre; sahipli veya sahipsiz hayvana acımasız ve zalimce muamelede bulunan veya eziyet eden, ya da hayvanı haklı bir neden olmaksızın öldüren kişi dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu suçlar için belirlenecek cezanın alt limiti en az 3 yıl olmalı ki faillere ‘iyi hal indirimi’ uygulanarak ceza ertelenemesin, adli para cezasına çevrilemesin.
“HAYVANA ŞİDDET KABAHAT DEĞİL, SUÇTUR”
Tasarıda yer alan diğer madde; sahipli hayvana karşı işlenen suçlar, hayvan sahibinin şikâyetine bağlanırken, sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı başvuruya bağlanıyor. Bakanlık da bu görevi bölge müdürlükleri, il ve ilçe teşkilatları aracılığıyla yerine getirecek deniyor. Gerekli kanıtlar bulunduğu takdirde bireylerin de dava açabilmesi mümkün olmalı. Tasarının bu hali ile getireceği yenilikler kapsamında; hapis cezası nadiren verilecek, bol bol ceza erteleme olacak, nadiren adli para cezası ve arttırılan idari para cezaları olacak. İdari para cezalarında öngörülen artışlar ise oldukça yetersiz. Hayvana şiddet kabahat değil, suçtur” diye konuştu.
“BİZ ÇOĞALIRKEN, DİĞER CANLILARIN SAYISI HIZLA AZALIYOR”
Medya kurumlarında hayvanlara uygulanan şiddete karşı kamu spotlarının yayınlanması ve halkın bu konuda bilinçlenmesinin acilen sağlanması gerektiğini ifade eden Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Biz çoğalırken, dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı maalesef hızla azaltmaktadır. Yeryüzünde olan tüm canlılar yaşama hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır. Avukatlık mesleğinin kutsallığı yaşam hakkını savunmaktır. Mersin Barosu olarak Hayvan Hakları Merkezimizle nerede hayvan hakkı ihlali varsa, o hayvanların sesi olduk. Hiç bir canlının katledilmesine ve eziyet edilmesine sesiz kalmayacağız” şeklinde konuştu.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.