Yeşilboğaz: “Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı Yaptırımdan Uzak”

Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki yasaların hayvanların haklarını korumak için yeterli olmadığını belirterek, “Hayvana şiddet toplumsal bir meseledir. Hayvan haklarını savunanlar olarak da maalesef azınlıktayız.

03 Ekim 2018 Çarşamba, 14:25
Yeşilboğaz: “Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı Yaptırımdan Uzak”
-

Hayvanlara adalet borçluyuz. Hayvana şiddet kabahat değil, suçtur” dedi.
Açıklamasında hayvanları korumanın, kollamanın, beslemenin, tedavi ettirmenin, sevmenin, rahatsız etmemenin, insanların görev ve sorumlulukları arasında yer aldığına dikkat çeken Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Ülkemizde toplumsal şiddet artmış, maalesef cinnet toplumunda yaşıyoruz. Hayvanlar, toplum içerisinde en savunmasız durumda olan canlılar olduğu için bu şiddet ortamından en çok onlar nasibini alıyor. Hayvanlar da insanlar kadar hak sahibidir. Hayvan haklarını savunanlar olarak da maalesef azınlıktayız. Hayvanlara adalet borçluyuz.
“CEZADA ALT LİMİT EN AZ 3 YIL OLMALI”
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hayvanları ve onların haklarını korumak için yeterli olmadığını ve yaptırımdan uzak olduğunu ifade eden Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yasanın hayvan hakları savunucularının da fikirleri alınarak hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Tasarıya göre; sahipli veya sahipsiz hayvana acımasız ve zalimce muamelede bulunan veya eziyet eden, ya da hayvanı haklı bir neden olmaksızın öldüren kişi dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu suçlar için belirlenecek cezanın alt limiti en az 3 yıl olmalı ki faillere ‘iyi hal indirimi’ uygulanarak ceza ertelenemesin, adli para cezasına çevrilemesin.
“HAYVANA ŞİDDET KABAHAT DEĞİL, SUÇTUR”
Tasarıda yer alan diğer madde; sahipli hayvana karşı işlenen suçlar, hayvan sahibinin şikâyetine bağlanırken, sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı başvuruya bağlanıyor. Bakanlık da bu görevi bölge müdürlükleri, il ve ilçe teşkilatları aracılığıyla yerine getirecek deniyor. Gerekli kanıtlar bulunduğu takdirde bireylerin de dava açabilmesi mümkün olmalı. Tasarının bu hali ile getireceği yenilikler kapsamında; hapis cezası nadiren verilecek, bol bol ceza erteleme olacak, nadiren adli para cezası ve arttırılan idari para cezaları olacak. İdari para cezalarında öngörülen artışlar ise oldukça yetersiz. Hayvana şiddet kabahat değil, suçtur” diye konuştu.
“BİZ ÇOĞALIRKEN, DİĞER CANLILARIN SAYISI HIZLA AZALIYOR”
Medya kurumlarında hayvanlara uygulanan şiddete karşı kamu spotlarının yayınlanması ve halkın bu konuda bilinçlenmesinin acilen sağlanması gerektiğini ifade eden Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Biz çoğalırken, dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı maalesef hızla azaltmaktadır. Yeryüzünde olan tüm canlılar yaşama hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır. Avukatlık mesleğinin kutsallığı yaşam hakkını savunmaktır. Mersin Barosu olarak Hayvan Hakları Merkezimizle nerede hayvan hakkı ihlali varsa, o hayvanların sesi olduk. Hiç bir canlının katledilmesine ve eziyet edilmesine sesiz kalmayacağız” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”