Av. Durdane Baştürk

Boşanma davası açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğü kalmaz

Yargıtay içtihat değiştirdi: "Boşanma davası açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğü kalmaz"

Yargıtay içtihat değiştirdi: "Boşanma davası açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğü kalmaz"
 
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 185. maddesi genel anlamda eşlerin hak ve yükümlülüklerini belirlemiştir. Bu hak ve yükümlülükler arasında en önemli husus eşlerin birbirlerine sadakat yükümlülüğü olarak kabul edilmiştir. Son döneme kadar eşlerin sadakat yükümlülüğü sadece evlilik süresince değil boşanma davası açıldıktan sonra da devam etmekteydi. Yani eşler boşanma davası açtıktan sonra dahi birbirlerine sadık davranmak zorundaydılar. Hatta Yargıtay onlarca farklı kararında boşanma davası açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğünün ihlal edilmesini kusurun artışı gerekçesi saymaktaydı. Belirttiğimiz bu yükümlülük Yargıtay’ın devrim sayılabilecek bir kararı ile ortadan kalkmıştır. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 30.04.2015 tarihinde 2014/26484 E., 2015/8884 K. sayılı kararı ile bu yükümlülüğün artık aranmaması gerektiğini belirtmiştir. Bu kararda Yargıtay ilgili dairesi “Davalının sadakatsizliği dava tarihinden sonra olup bu davada nazara alınamaz.” hükmünü getirerek sadakat yükümlülüğüne bambaşka bir yorum getirmiştir. Kanaatimizce oldukça önemli bir karar olan bu hüküm ile artık eşler davadan sonra bu yükümlülüğe uymakla yükümlü tutulmayacaklardır.


Yargıtay, uzun yıllardır, boşanma davaları açıldıktan sonra da tarafların evlilikten kaynaklanan yükümlülüklerinin devam ettiğine hükmediyordu. Buna göre, boşanma davasına ilişkin karar kesinleşmeden önce tarafların sadakat yükümlülüğü de devam ediyordu. Ayrıca boşanma davası sürerken tarafların her türlü davranışları da kusur durumlarının belirlenmesinde etkili oluyordu. Bu nedenle boşanma davaları sırasında bir başkasıyla görüşen, duygusal veya cinsel beraberlik yaşayan eşler "kusurlu" kabul ediliyordu. Bunun sonucu olarak karşı tarafa tazminat ödemek zorunda kalıyor, nafaka ve çocukların velayeti konularında aleyhlerine hüküm veriliyordu.

Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, verdiği son kararlarla bu içtihadı değiştirdi. Dairenin ilke kararlarında "dava tarihinden sonra gerçekleşen olayların dikkate alınamayacağı" belirtildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin içtihat değişikliğinin bir sonucu da evli kişilerle birlikte olanların diğer eşlere tazminat ödemesiyle ilgili davalarda görülebilecek. Yargıtay bugüne kadar evle biriyle birlikte olan kişilere diğer eşin açtığı tazminat davalarını "haksız fiil" gerekçesiyle kabul ediyordu. Ancak boşanma davası açıldıktan sonra yaşanan bu tür durumlarda artık eşlerin sadakat yükümlülüğü ortadan kalktığı için bu davalarda da farklı kararlar çıkabilecek.
 

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.