Bakan Yıldız Enerji Verimliliği Derneği Binasının Açılışını Yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılına kadar yapılacak enerji tasarrufu ile üç tane Boğaz Köprüsü’nün finansmanının sağlanabileceğini söyledi.

05 Nisan 2015 Pazar, 09:17
Bakan Yıldız Enerji Verimliliği Derneği Binasının Açılışını Yaptı
-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılına kadar yapılacak enerji tasarrufu ile üç tane Boğaz Köprüsü’nün finansmanının sağlanabileceğini söyledi.
Bakan Yıldız, Enerji Verimliliği Derneği’nin merkez binasının açılışına ve Enerji Verimli Ürün Etiketi’nin tanıtım toplantısına katıldı. Üsküdar Kandilli’deki dernek binasının açılışına Bakan Yıldız’ın yanı sıra Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı İbrahim Çağlar, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder ile bazı işadamları katıldı. Açılış töreninde konuşan Bakan Yıldız, Enerji Verimliliği Derneği’ne bakanlıkça destek verdiklerini belirterek, “Hayatımızın her parçasında aslında enerji verimliliği ile alakalı konularımız var. Düşünün 2023 yılı hedefleri doğrultusunda ulaşımda araç sayısının son 12 yılda 8.6 milyondan 18.6 milyona ulaşmış olması ve bundan sonra yolcu taşıma kapasitelerinin en az üç katına çıkacak olması, ulaşım gibi sektörlerde de bu tasarrufu sağlamamız geldiği ile alakalı bir mecburiyet haline geliyor. Türkiye büyümesine devam edecek ama verimli bir şekilde büyümesine devam edecek. Her bin dolarlık gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için harcanan enerji birimi dediğimiz enerji yoğunluğu ne yazık ki Türkiye’nin çok yüksek değerli teknolojik ürünleri istediği oranda üretemiyor olmasından dolayı bu enerji yoğunluğu Fransa ve Almanya gibi ülkelere göre son derece yüksek. Hem tasarrufla bu noktayı yakalamaya çalışacağız hem de katma değeri çok yüksek olan bir kısım mamulleri daha fazla üreterek bunu yapacağız” dedi.
Türkiye’de 2023 yılına kadar yalnızca enerji tasarrufu sağlayarak üç tane Boğaz Köprüsü’nün finansmanının sağlanabileceğini kaydeden Yıldız, “Bu çok ciddi bir para. O yüzden tasarruf edeceğimiz alanlarda her birimizin şuandaki tüketim noktalarını ve kurulu güç üretim noktalarına baktığımızda tasarrufun başladığını görüyoruz. Türkiye’de tüketim kalemlerini reel olarak gerçekçi olarak açıkladığımızda bu tasarrufun başladığını görüyoruz. Yıllık 15 milyar liralık bir rakamdan bahsediyoruz. Bunun karşılık geldiği okul yapmaktan tutun ki hastane yapmaya varınca kadar kamunun üzerindeki birçok yükü enerji verimliliği ve tasarrufu ile beraber alabiliriz. Yani kamunun yükünü azaltacak bir yükü kurgulayabiliriz. Ben buna inanıyorum artık bu başlamıştır. Önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde hedefine ulaşacaktır” şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız, kamu binalarına uygulanan Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili bir soru üzerine de, “Değerli arkadaşlar söylediğiniz doğru, oranları değişmekle beraber. Biz öncelikle kamuda 151 adet binada yaklaşık 48 milyon liralık bir proje portföyü ile beraber öncelikle tasarrufun kamudan başlayarak gitmesi gerektiğine inandık. Örnek olması açısından özel sektöre de özendirici olması açısından bunun böyle olduğuna inandık. Çalışmalarımız başladı. Ve bu manada bütün denetim mekanizmaları ile beraber, gerek mantolama, gerekse binaların tecritleri, gerekse aydınlatmalarla alakalı konularda kendisini 3-4 yılda amorti edecek yatırımları hep beraber kuruyoruz. Hızımız tartışılabilir. Ama hedefimiz ve gideceğimiz nokta son derece açık ve belli. İnşallah hem kamu hem de özel sektör olarak bu hızımızı daha artıracağız. Bu kültürü yerleştirdikçe bunlar da inşallah artacak” diye konuştu.
TSE Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder ise yaptığı konuşmada, “İlk defa bir sivil toplum kuruluşu ile TSE bir işbirliği yapıyor. Etiketleme işin sonuç kısmıdır. Ama sonuca giden yolda en önemli husus bu enerji verimliliği kriterlerinin standartlara uygunluğunun belirlenmesi ve onaylanması. TSE bu anlamda hepimizin bildiği TSE markası anlamında bir garanti işareti” dedi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Meteoroloji’den Aşırı Sıcak ve Toz Taşınımı Uyarısı, 23 Nisan Salı Gününden Sonra Kavrulacağız
Mersin’in Tarsus ve Yenişehir İlçelerinde Meydana Gelen İki Ayrı Kazada 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 6 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde ‘23 Nisan’ Coşkuyla Kutlandı
Yenişehir Barbaros İlkokulu Öğrencilerinden Seçer’e Ziyaret, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi
23 Nisan Dolayısıyla Mersin’e Gelen Romanyalı Çocuklar, Danslarıyla Büyüledi
MSK’nın Süper Lig Yolu Galibiyetlerle Dolu, Çayırova’yı 79-67 Yendi
Mersin Büyükşehir Ve Tarsus Belediyesi Ekiplerinden Ortak Cadde Yıkama Çalışması
23 Nisan Coşkusu 7’den 70’e Büyük Bir Heyecan Ve Coşkuyla Sürüyor, Uluslararası Çocuk Festivali’nde Mersin’in Dört Bir Yanından Çocuk Sesleri Yükseldi
Başkan Seçer, ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’nın Son Gününde Seçim Başarısının Formülünü Anlattı
Mersin Büyükşehir’in 1. Uluslararası Çocuk Festivali Tüm Coşkusuyla Başladı