Akıllı Telefon Almak Mı, Kiralamak Mı?

Günümüzde hemen hemen herkeste bulunan akıllı cihazların yeni serisi henüz piyasaya sunulmuşken bir diğer serisi neredeyse peşinden çıkıyor, buna çözüm acaba cihazı almak mı? Kiralamak mı?

14 Temmuz 2015 Salı, 23:50
G: 15.07.2015 - 00:11
Akıllı Telefon Almak Mı, Kiralamak Mı?
-

Haber - İnceleme - Yorum: Timuçin BAĞCI
 
Günümüzde hemen hemen herkeste bulunan akıllı cihazların yeni serisi henüz piyasaya sunulmuşken bir  diğer serisi neredeyse peşinden çıkıyor,  buna çözüm acaba cihazı almak mı? Kiralamak mı?
 
Akıllı telefon kullanıcılarının en büyük problemlerinden biriside cihazla ilgili problemlerin çok yaşanması ve cihaz için verdikleri kuşkusuz paranın heba olması endişesidir.
 
Bu nedenle editörlerimizden birinin bu konuya çözüm olarak önerdiği ve tamamıyla ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktığı bir durumu okuyucularımızla paylaşmak istedik.
Bu duruma göre Cihaz satın almak mı, yoksa kiralamak mı? Sorusuna yaşanmış bir örnekle ve hesaplama ile yanıt arayalım.
 
Örneğin:  22 Haziran 2013 tarihinde 2.370 TL'ye alınan Telefon temiz kullanılmış ve arızası yok ise 23 Temmuz 2015 tarihinde satılmak istenir ve 800-815 TL civarı bir tutara satılabildiği tespit edilir, bu demek oluyor ki 2.370-815 = 1.555TL geçen toplam süre yuvarlak hesap 23 ay kullanış bulunuyoruz. Geçen süre zarfında farklı markaların farklı modelleri piyasaya sürülmüş ve her yeni modelde ise daha farklı özellikler duyurulmuştur. 23 Haziran tarihinde aldığımız akıllı telefonumuz 1.555 TL/23 ay = 67,60 TL (aylık)  bedele kullanmış oluyoruz. Eğer biz bu bedele kiralamış olsaydık 22 Hazirandan sonra dilediğimiz tarihte cihazımızı değiştirebilir başka marka -model cihazı kullanma şansını bulabilirdik.
 
Peki ya kiralamak nasıl olmalıydı?
 
Çıkan modele göre süreler ve sürelere göre hesaplanan aylık bedeller olabilirdi?
Piyasaya çıkış tarihi ve muadillerinin bulunması durumuna göre değerler matematik formülleri ile oluşturabilir  bu işin uzmanı olarak da İktisatçılar karar verebilir.
 
Akla gelen basit örnek ise şöyle olabilir:
X model 6 aylık kiralama bedeli = 80 TL (ay)
Y model 6 aylık kiralama bedeli = 65 TL(ay)
 
sonraki dönemde çıkacak olanlar için ise
 
X2 model 6 aylık kiralama bedeli = 140TL(ay)
Y2 model 6 aylık kiralama bedeli = 120TL(ay)
Kullanım sürelerine göre de 2.El fiyatlarına göre yine kiralamak yerine satın almak isteyenlere uygun seçeneklerle cihazların satışı tabi ki yapılabilir.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti