4 Bin 442 Aboneye Toplam 3 Milyon 840 Bin 537 Liralık Katkı Payı İade Edilecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.

24 Temmuz 2020 Cuma, 01:04
4 Bin 442 Aboneye Toplam 3 Milyon 840 Bin 537 Liralık Katkı Payı İade Edilecek
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Başkan Seçer’in MESKİ’nin 16 Mayıs 2020’den itibaren yüzde 2’den binde 9’a indirilen su ve kanalizasyon harcamalarına ilişkin katılım paylarının vatandaşlara iadesiyle ilgili sunduğu teklif 26 kabul, 25 ret ve 11 çekimser oyla kabul edildi. Bu çerçevede, 1 Ocak 2020’den 16 Mayıs 2020 tarihine kadar yüzde 2 üzerinden katkı payı ödemesi yapan toplam 4 bin 442 aboneye fazla ödeme yaptıkları 3 milyon 840 bin 537 liralık katkı payı iade edilecek.

“Bu belediyenin logosu değil. Bizim dönemimizi anlatan bir simge”
MESKİ Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı ikinci birleşiminde toplam 6 gündem maddesi görüşüldü. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin logosu da gündeme geldi. Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni simgesinin resmi toplantıda ve bilançolarda kullanılması ile ilgili yapılan eleştirilere yanıt vererek, kullanılanın Büyükşehir Belediyesi’nin logosu olmadığına dikkat çekti. Logo ve simgenin farklı şeyler olduğunu ifade eden Seçer, kullanılanın logo değil simge olduğunu yineleyerek, “Bu belediyemizin logosu değil. Belediyemizin logosu olabilmesi için orada kanunda açık bir hüküm var. Bunu Belediye Meclisi’ne sunacağım. Nitelikli çoğunlukla eğer kabul ediliyorsa ben bunu logo olarak kullanacağım. Benim bayraklarımda, resmi evraklarımda logom var ama bazı çalışmalarda, bazı kağıtlarda, bazı raporlarda, internet ortamında yaptığımız çalışmalarda simgemizi kullanabiliriz. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde ve MESKİ’de bir logo tartışması yok. Bazı etkinliklerimizde, bazı yerlerde kullandığımız, bizim dönemimizi, bizim anlayışımızı yansıtan bir simge. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Herkesin bir değerlendirmesi vardır. Bu değerlendirmeleri, bakış açısını, yönetim anlayışını yansıtan bir simgenin ötesinde değildir” diye konuştu.

“Benim için ‘işbirliğine kapalı bir başkan’ dediğiniz noktada ben çok üzülürüm”
Kendisinin Meclis’in fikirlerine yön verme gayreti içerisinde olduğuna dair iddialarda bulunan Meclis üyelerine yanıt veren Seçer, şöyle devam etti:

“Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerini benim kadar seri sayacak kişi sınırlı sayıdadır. Üyelerin hepsini biliyorum. Neden? Çünkü en çok toplantı yaptığım komisyon. Onlarla konuşuyorum, işbirliği yapıyorum, fikir alıyorum. Benim için ‘işbirliğine kapalı bir başkan’ dediğiniz noktada ben çok üzülürüm. Birçok kez toplanıyoruz. Diğer konularda da bir araya geliyoruz ama daha dikkatli oluruz, daha çok fikir sorarız. Ben son aldığımız kararla ilgili ilk değerlendirmemi geçtiğimiz genel kuruldan iki gün önce yaylada yaptım. Su konusunda vatandaşlarımızın şikayeti çok, faturaların kabarık olduğunu söylüyorlar. Pandemi sürecinde ortaya çıkan tablo ile faturanın çok gelme gerekçesini anlattım. Bazı değerlendirmeler yaptık. Ben orada ‘Cumhur İttifakının da desteğiyle umut ediyorum Meclis’te gereken düzenlemeler yapılır’ dedim. Lütfen orada kayıtlardan, videolardan, yazılı yerlerden bakın” ifadelerine yer verdi.

“Gazeteye atılan manşetleri ben atmadım”
Su tarifelerinde yapılan kademe değişikliğinin Cumhur İttifakı desteğiyle yapıldığını ve bunun kamuoyunda belirtilmesi gerektiğini ifade eden Meclis üyelerine yanıt veren Başkan Seçer, “Gazeteye atılan manşetleri ben atmadım. Bunda üzülecek bir şey yok. Bazı yorumcular sizlerin de desteğiyle yapıldığını yazıyor. Ben bütün Mersin’de şahsım ve belediyemle ilgili çıkan haberleri okuyorum. Faydalanacağım bir şey var mı diye beğensem de beğenmezsem de, değer bulsam da bulmasam da okuyorum. Ama belediye başkanını öne çıkaran ya da belediyeyi öne çıkaran bir başlık da atılabilir, tam tersi de atılabilir. Dolayısıyla burada bu başlıkların atılmasına neden olan ben değilim. Yaptığım bir açıklamadan çıkartılan bir başlıktır. Bunu da bilmenizi istiyorum. Tekrar 2019 yılı mali yılı kesin hesapta gösterdiğiniz destekten dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

“Ben çoğulcu demokrasiyi içselleştirmişim”
Başkan Seçer, bir Meclis üyesinin su kademesinde 0-15 metreküp teklifini daha önce yaptıklarını hatırlatması üzerine, MESKİ Genel Kurulu 1. birleşiminde bir Meclis üyesi tarafından katılım payı ile ilgili verilen önergenin reddedilme nedenini şu sözlerle anlattı:

“Ben tekrar altını çiziyorum; sizlerin katkılarıyla geçtiğimiz genel kurulda su faturalarının miktarını aşağıya düşürmek için bazı vergilerde, kademelerde düzenleme yaptık ve bunu beraber yaptık. Geçen toplantıda da altını çizerek söyledim ama şimdi çıkıp bana: ‘Biz bunu istemeseydik sen bunu yapamazdın’ dediğiniz noktada ben üzülürüm. Bir önerge verildi. Bu tarife yönetmeliği ile ilgili bir durumdur. Dolayısıyla ben bu önergeyi işleme alıp değiştiremem. Bunlar mali konular. Bir yıl içerisinde benim uygulayacağım tarifeler bellidir. Bu katılım payıdır, kademedir, fiyattır. Bu ha deyince değişmez. Başta benim teklif olarak getirmem lazım. Yoksa meclis üyesinin bunu önerge ile getirme hakkı yok. Bir grubun komisyonlarda teklif olarak getirme hakkı yok. Eğer mali konularda bir düzenleme yapılacaksa bunu başkanın Meclis’e sunması gerekiyor. Bir kere burada hakkımı vermeniz gerekiyor. Ama ben de şu hakkı veriyorum; ben demokraside matematiksel çoğunluğa önem veren bir anlayışta değilim. Ben çoğulcu demokrasiyi içselleştirmişim. Benim sandalye sayım fazla olabilir ama dayatma bir karar almak istemem. Ben orada ilk geldiği şekliyle o teklifi Meclis’ten geçirme şansına, hakkına sahiptim ama böyle bir zorlama olmadı. Ben sizlerle konuşmak için ara verdim. Sizlerin de teklifini aldık, değerlendirdik, bu sonuca vardık.”

4 bin 442 aboneye toplam 3 milyon 840 bin 537 liralık katkı payı iade edilecek
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, katılım paylarının iadesiyle ilgili oluşturulan komisyonun konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş aldığını anımsattı. Gelen görüş üzerine Plan ve Bütçe Komisyon üyelerinin katkı paylarının iadesiyle ilgili görüşlerini ilettiğini anlatan Başkan Seçer, MHP’li üyelerin “İade etmeyelim”, AKP’li üyelerin “Kararsız”, CHP’li üyelerin ise “İade edelim” yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Başkan Seçer, “Burada 4 bin 442 yurttaşımız var, içerisinde kurumlar da var. Bunlara yapacağımız iade toplamı 3 milyon 840 bin 537 lira. Bunun uygun olacağını düşündük, daha önce Kamu Denetçiliği’nden bir görüş almıştık. Bu konuda uzun tartışmalar oldu. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun verdiği tavsiye kararında bu iadenin uygun olacağı yönündeydi. Ancak Çevre Bakanlığı’ndan da görüş istendi. Çevre Bakanlığı katılım paylarının nasıl hesaplanacağı yönünde bir görüş ortaya koymuş ve burada bu rakamın idare tarafından hesaplanacağını söylüyor. Ama bizim ilk yaptığımız yorum da Meclis’in tabii ki huzuruna getirmek, Meclis’e sunmaktı” dedi.

26’ya 25 oyla kabul edildi
Başkan Seçer’in MESKİ’nin 16 Mayıs 2020’den itibaren yüzde 2’den binde 9’a indirilen su ve kanalizasyon harcamalarına ilişkin katılım paylarının vatandaşlara iadesiyle ilgili sunduğu teklif oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Seçer’in teklifi idareden geldiği şekliyle oylamaya sunmasının ardından Genel Kurul’da oylar sayıldı. Oylamaya göre 26 üye kabul, 25 üye ret, 11 üye ise çekimser oy kullandı. Bu çerçevede, 1 Ocak 2020’den 16 Mayıs 2020 tarihine kadar yüzde 2 üzerinden katkı payı ödemesi yapan toplam 4 bin 442 aboneye fazla ödeme yaptıkları 3 milyon 840 bin 537 liralık katkı payı iade edilecek. Başkan Seçer, oylamadan sonra esprili bir dille, “Gerçekten mükemmel bir çalışma yapmış Cumhur İttifakı. Çok ince bir ayar. Tebrik ediyorum” dedi.
Başkan Seçer, maddenin oylamaya sunulmasından önce yaptığı konuşmada, Kamu Denetçiliği’nin kesin bir hükmü olmadığını iddia eden ve tereddütlerini açıklayan Meclis üyelerine istinaden şu sözleri kullandı:

“Hem Çevre Bakanlığı hem Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kesin bir hüküm vermesi mümkün değil. Bu mahkeme değil ama bir tavsiye kararı. Şimdi açıkçası burada bir parasal yükümlülük kaygısı var bazı üyelerimizde. Benim de gözlemlediğim bu. Ama biz bu kararları alırken Meclis kararı olarak aldık. İyi şeyler, risksiz şeyler, 0-15’e çıkmak gibi, fiyatlarda indirim yapmak gibi, bu fiyatlarda bana sitem ettiniz. ‘Bunu beraber yaptık’ dediniz. Şimdi de böyle tırnak içinde ‘risk oluşturabilecek’ diyorsunuz. Ben söylemiyorum, tırnak içerisinde sizler söylüyorsunuz. ‘Konularda da biraz geride duralım. İşte biraz ortaya karışık konuşalım. Ortaya karışık oy verelim ya da bir kısmımız farklı oy kullansın neme lazım canım! 4 bin kişiye hesabı başkan versin siyasi bir sorumluluk aldı’. Ben söylediğim, konuştuğum sözlerin arkasındayım. O gün de söyledim. Bir tartışma açıldı. Tabi ki siyasi sorumluluğu bana ait. Bunun zararını gördüysem zaten şimdiye kadar gördüm. Ortada düzeltilmesi gereken bir konu var. Belki konjonktür böyle getirdi, belki iyi anlatılamadı. Bu çeşitli nedenlere dayalı olabilir. Ama şu gerçek var. Bizim daha önce aldığımız katılım bedeli yasalara aykırı mıydı? Değildi.”

“Biz müttefiksek, zorluklarla beraber mücadele ediyorsak, her konuda oturup anlaşmamız lazım”
Başkan Seçer, Meclis üyeleriyle vatandaşın yararına karar vermek için bir araya geldiklerini hatırlatarak; oylama öncesinde, “Bu tartışmalara dönersek her iki taraf da haklı çıkabilir ama ortaya vatandaş yararına bir şey çıkmaz söyleyeyim. Yani burada ‘Ben haklıyım, siz böyle dediniz, ben böyle dedim’ gibi bir tartışmaya girmenin bana göre vatandaşa getireceği bir katkı yok. Bu 3 milyon 840 bin lirayı ödemez. Bir şekilde ödeyeceğiz. Bir şekilde yolunu bulup ödeyeceğiz. Beraber de hareket etsek, destek de verseniz vermeseniz de bir yolunu bulacağız. Mahkemeye gideriz ne olacak, vicdanen rahat oluruz. Mahkeme kararı sonuçlanır. Onu emsal gösteririz. Ama şimdi burada toplantının başında yaptığınız konuşmalar boşa gider. İyi günde yanımdasınız, kötü günde yoksunuz. Böyle de ortaklık olmaz. Böyle de yol arkadaşlığı olmaz. Böyle müttefiklik olmaz. Şimdi biz müttefiksek, zorluklarla beraber mücadele ediyorsak, her konuda oturup anlaşmamız lazım” açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”