76 Baro: "Elektrik Tarifesinde Yapılan Düzenleme Anayasaya Aykırı"

Mersin Barosu ile birlikte 76 Baro yaptığı ortak yazılı açıklamasında elektrik tarifesinde yapılan düzenlemenin kademeli tarifenin hakkaniyet ve adalet ilkesiyle bağdaşmadığına dikkat çekerek, tüm hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı

11 Şubat 2022 Cuma, 16:59
G: 11.02.2022 - 17:03
76 Baro: "Elektrik Tarifesinde Yapılan Düzenleme Anayasaya Aykırı"
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin Barosu ile birlikte 76 Baro yaptığı ortak yazılı açıklamasında, elektrik tarifesinde yapılan düzenlemenin Anayasa'nın 2. 10. ve 167. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. maddesine açıkça aykırı olduğuna, kademeli tarifenin hakkaniyet ve adalet ilkesiyle bağdaşmadığına dikkat çekerek, tüm hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı. Açıklamada, “Ucuz enerji kullanımı herkesin hakkıdır" denildi.
Elektrik zamlarına karşı ortak açıklama yapan 76 baro, enerjinin ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir olmasının temel bir insan hakkı olduğu gibi, enerjinin adil ve herkese ucuz bir şekilde ulaştırılmasının sosyal devletin en temel görevi olduğunu vurgulayarak, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“HESAPLAMALAR HİÇBİR BİLİMSEL VERİ VE ANALİZ İÇERMEKSİZİN HAZIRLANMIŞTIR”
"31.12.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 10706, 10707, 10708 ve 10709 sayılı Kurul Kararlarıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi ( EÜAŞ) tarafından 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanacak aktif elektrik enerji satış tarifesinde değişiklik yapılmış olup, tüketim bedellerine fahiş oranda zam yapılmıştır.
Elektrik tarifesinde yapılan düzenleme gerek Anayasa'nın 2. 10. ve 167. maddelerine gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. maddesine açıkça aykırıdır. Anayasa'nın 2. maddesine göre: " Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir."
Anayasa'nın 10. maddesine göre: "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (Ek fıkra: 07/05/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür."
Anayasa'nın 167. maddesine göre: "Devlet, para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alır; piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önler."
AİHS'nin 14. maddesine göre: "Bu sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa mensupluk, servet, doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayrımcılık yapılmadan sağlanır."
EPDK; 31.12.2021 tarihli 10707 sayılı Kurul Kararında " mesken alçak gerilimli tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 5 kwh tüketim miktarına kadar ( aylık 150 kilovat/saat) olan tüketimlere düşük kademeli tarife uygulanmasına" şeklinde bir düzenlemenin yapılmasına karar vermiş; 31.01.2022 tarihinde ise aylık 150 kilovat olan aylık tüketim miktarı Cumhurbaşkanının kararı ile 210 kilovata çıkarılmıştır.
“ENERJİNİN ULAŞILABİLİR VE İNSANİ YAŞAM KOŞULLARINDA ÖDENEBİLİR OLMASI TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR”
4 kişilik bir aile için en az aylık 230 kilovatlık bir elektrik tüketim miktarının düzenlenmesi yine özellikle çoğu kentlerimizdeki ailelerin geniş aile kategorisinde yer aldıkları da göz önünde bulundurulduğunda, bu hususta da bilimsel ve teknik çalışmalar sonucu kademeli geçişlerin yapılması elzemdir. EPDK tarafından yapılmış olan tablolardaki hesaplamalar hiçbir bilimsel veri ve analiz içermeksizin hazırlanmış olup, bu hesaplama tablolarına dayanılarak kademeli elektrik tarifelerinin düzenlemesi hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Enerjinin ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir olması temel bir insan hakkı olduğu gibi, enerjinin adil ve herkese ucuz bir şekilde ulaştırılması da sosyal devletin en temel görevidir.
Barolar hizmet üreten, hiçbir ekonomik çıkarı olmayan ve Anayasa'nın 129. maddesinde kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak belirtilen; avukatlar ise Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesi uyarınca kamu hizmeti gören, Ceza Kanunu tanımıyla da yargı görevini yürüten kişilerdir. Yapılan zam sonrası avukatlık bürolarına; barolarımızın tesislerine, yerleşke ve binalarına gelen elektrik faturalarının fahiş olduğunu da açıkça belirtmek isteriz.
Biz Barolar olarak elektrik enerjisine yapılan fahiş orandaki bu zam miktarının karşısında yer aldığımızı, zammın vatandaşlarımız için daha hakkaniyetli bir seviyeye indirilmesinin takipçisi olacağımızı ve bu süreçte tüm hukuki yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Ortak metne imza atan barolar:
1. Adana Barosu
2. Adıyaman Barosu
3. Afyonkarahisar Barosu
4. Ağrı Barosu
5. Aksaray Barosu
6. Amasya Barosu
7. Ankara Barosu
8. Antalya Barosu
9. Ardahan Barosu
10. Artvin Barosu
11. Aydın Barosu
12. Balıkesir Barosu
13. Bartın Barosu
14. Batman Barosu
15. Bayburt Barosu
16. Bilecik Barosu
17. Bingöl Barosu
18. Bitlis Barosu
19. Bolu Barosu
20. Burdur Barosu
21. Bursa Barosu
22. Çanakkale Barosu
23. Çankırı Barosu
24. Çorum Barosu
25. Denizli Barosu
26. Diyarbakır Barosu
27. Düzce Barosu
28. Edirne Barosu
29. Elazığ Barosu
30. Erzincan Barosu
31. Erzurum Barosu
32. Eskişehir Barosu
33. Gaziantep Barosu
34. Giresun Barosu
35. Hakkari Barosu
36. Hatay Barosu
37. Iğdır Barosu
38. Isparta Barosu
39. İstanbul Barosu
40. İzmir Barosu
41. Kahramanmaraş Barosu
42. Kars Barosu
43. Kastamonu Barosu
44. Kayseri Barosu
45. Kırıkkale Barosu
46. Kırklareli Barosu
47. Kırşehir Barosu
48. Kilis Barosu
49. Kocaeli Barosu
50. Konya Barosu
51. Kütahya Barosu
52. Malatya Barosu
53. Manisa Barosu
54. Mardin Barosu
55. Mersin Barosu
56. Muğla Barosu
57. Muş Barosu
58. Nevşehir Barosu
59. Niğde Barosu
60. Ordu Barosu
61. Sakarya Barosu
62. Samsun Barosu
63. Siirt Barosu
64. Sinop Barosu
65. Sivas Barosu
66. Şanlıurfa Barosu
67. Şırnak Barosu
68. Tekirdağ Barosu
69. Tokat Barosu
70. Tunceli Barosu
71. Trabzon Barosu
72. Uşak Barosu
73. Van Barosu
74. Yalova Barosu
75. Yozgat Barosu
76. Zonguldak Barosu

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti