Adana Yüreğir'de Aşırı Yağışlar Sonucu Tarım Arazileri Sular Altında Kaldı

Adana Yüreğir'de aşırı yağışlar nedeniyle tarım arazileri sel sularıyla kaplandı. Çukurova'da yaşanan bu durum, çiftçilerin ürün ekimini ertelemesine neden oldu.

Adana Yüreğir'de Aşırı Yağışlar Sonucu Tarım Arazileri Sular Altında Kaldı
Adana Yüreğir'de aşırı yağışlar nedeniyle tarım arazileri sel sularıyla kaplandı. Çukurova'da yaşanan bu durum, çiftçilerin ürün ekimini ertelemesine neden oldu.

Adana'nın Yüreğir ilçesinde meydana gelen aşırı yağışlar, tarım arazilerinin sular altında kalmasına yol açtı. Türkiye'nin en verimli tarım bölgelerinden biri olan Çukurova'da, iklim değişikliği etkileriyle birlikte ani sıcaklık artışları sonucu karların erimesi, barajlardaki su seviyesinin yükselmesine neden oldu. Bu durum, Seyhan Barajı'nda su tahliyesi yapılmasını zorunlu kıldı ve birçok tarım alanı su altında kaldı.

Narenciye Bahçelerinde Zarar Gördü

Aşırı yağışlar nedeniyle Çukurova'da çiftçiler, karpuz ve domates ekimini beklemek zorunda kaldı. Ancak sel suları, narenciye bahçelerini etkisi altına alarak birçok ağacın suyun içinde kalmasına neden oldu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, durumu değerlendirdi ve dronla çekilen görüntülerin bölgedeki zararları ortaya koyduğunu belirtti.

Ceyhan Nehri Tehlike Oluşturuyor

Doğan, 2024 ve 2025 yıllarında yaşanan aşırı sıcaklık ve kuraklık nedeniyle arazilerin ancak üçte birinin sulanabildiğini vurguladı. "Son bir ayda inanın ki bir yıllık yağış düştü" ifadesini kullanan Doğan, Ceyhan Nehri'nin tehlike saçtığını ve baraj kapaklarının açılmasının gerekliliğini açıkladı. Su tahliyesi sırasında saniyede 500 metreküp, ardından 700-800 metreküp su salındığını ifade etti.

Tarlaların Ekim Yapmaması Önlem Oldu

Başkan Doğan, suların ırmak yataklarındaki setlerin içerisinde kalmasının büyük bir felaketi önlediğini belirtti. "Setler yarılıp ovaya su taşsaydı sıkıntımız çok daha büyük olacaktı" diyerek, hasadı yapılmamış narenciye ürünlerinin sular altında kaldığını aktardı. Eğer bu sel durumu Mart ortasında gerçekleşmiş olsaydı, çiftçilerin ekim yapamadığı tarla sayısının daha fazla olabileceğine dikkat çekti.

Çatalan Barajı'nın Yükseltilmesi Gerekiyordu

Doğan, çiftçilere 19 Şubat'tan itibaren çeşitli uyarı mesajları gönderdiklerini belirtti. Ayrıca, uzun vadeli bir çözüm için Çatalan Barajı'nın gövdesinin 10 metre daha yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sayede, bölgedeki sel felaketinin önlenebileceğini belirten Doğan, zarar gören çiftçilerin Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurularını yapmalarını ve devletin yardımını beklediklerini söyledi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin