ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere dayanarak, Adana'nın Mayıs ayında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarını değerlendirdi. Bayram tatilleri dolayısıyla Mayıs ayında yalnızca 14 gün resmi mesai süresi olmasına rağmen Adana'nın ihracatını artırmayı başardığını ifade etti. Kıvanç, "Kentimiz, Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artışla 259 milyon 833 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Ayrıca, yılın ilk beş ayında Adana'nın toplam ihracatı, yüzde 12,5 artarak 1 milyar 373 milyon 493 bin dolara ulaştı" şeklinde açıklama yaptı.
Kıvanç, Mayıs ayındaki takvim etkisine rağmen sağlanan ihracat artışının önemli bir başarı olduğunu vurgulayarak, "Bayram tatilleri nedeniyle iş günü sayısının azaldığı bir dönemi geride bıraktık. Ancak buna rağmen Adana olarak ihracatımızı artırmayı başardık. Küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen, kentimizin ihracat performansını istikrarlı bir şekilde sürdürmesinden memnuniyet duyuyoruz" dedi.
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Kıvanç, "Adana'dan en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ABD, 20 milyon 383 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Onu 19 milyon 536 bin dolar ile Almanya ve 17 milyon 906 bin dolar ile Irak takip etti" şeklinde bilgi verdi.
Sektörel Değerlendirme
Kıvanç, sektörel bazda değerlendirildiğinde kimya sektörünün Mayıs ayında liderliğini koruduğunu belirtti. "Adana'nın ihracatında kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 66 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, bunu 44 milyon 589 bin dolar ile tekstil ve hammaddeleri, 30 milyon 905 bin dolar ile otomotiv sektörü takip etti. Üretim, istihdam ve ihracata katkı sunan tüm sanayicilerimizi ve ihracatçılarımızı gönülden kutluyorum. Adana olarak katma değerli üretim ve ihracat odaklı büyümemizi sürdürmeye kararlıyız. Mayıs ayında elde ettiğimiz bu performans, Adana sanayisinin üretim gücünü, ihracatçılarımızın azmini ve küresel pazarlardaki rekabet kabiliyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Üreterek ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan, istihdam oluşturan ve yeni pazarlara ulaşmak için büyük bir özveriyle çalışan tüm ihracatçılarımızı ve sanayicilerimizi yürekten tebrik ediyorum" dedi.
