Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Üç çocukları olan 43 yaşındaki İsa Şerbetçi ile 33 yaşındaki eşi Zehra Şerbetçi çifti, okuma yazma bilmedikleri için gündelik hayatlarında yaşadıkları birçok sıkıntıyı ortadan kaldırmak ve ehliyetlerini alabilmek amacıyla okuma yazma öğrenmeye karar verdi. Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Özgürlük Mahallesi Kültür ve Sanat Evi’nde verilen kurslara katılan çift, büyük bir azim ve mücadelenin sonunda 4 ay içinde okuma yazmayı öğrenerek öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarının takdirini topladı.
“Kültür ve sanat evlerimize büyük rağbet var”
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, kültür ve sanat evi kursiyerlerini ziyaret ederek yıllar sonra okuma yazma öğrenen Şerbetçi Çifti ile bir araya geldi. Kursiyer kadınların alkışlarla karşıladığı Başkan Gültak, kültür sanat evi kreşine gelen küçük çocuklarla da yakından ilgilendi, kadınlarla sohbet edip taleplerini dinledi. Başkan Gültak; “Kültür ve sanat evimizde, kadınlar, gençler ve çocuklarımız farklı alanlarda kurs ve eğitim alıyor. Kimisi okuma-yazma, kimisi el işi, dikiş, nakış, kimisi berberlik ve kuaförlük, kimisi de okul sonrası çocuklarını etüt merkezine getiriyor. Daha önceleri, bu merkezler aktif değildi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Müdürlüğü üzerinden yaptığımız çalışmalarla bu tarz 17 yer açtık. Yakında 7-8 yer daha açacağız çünkü çok rağbet var” dedi.
“Okuma yazmayı öğrenip hayatlarını değiştirdiler”
Başkan Gültak, İsa ve Zehra Çiftini de ziyaret ettiğini kaydederek; “Çiftimiz okuma ve yazmayı öğrenmek için Özgürlük Mahallesi Kültür ve Sanat Evimize gelmiş. Hayat arkadaşı ikisi ama okuma yazma bilmiyorlardı. Yıllar sonra aynı sınıfta, aynı sıraya oturup okul ortamını birlikte yaşıyorlar. Verdiğimiz kurs sayesinde ikisi de artık okumayı ve yazmayı öğrenip tüm hayatlarını değiştirdiler. Eş olarak ikisinin aynı anda derse gelmesi, birbirlerini desteklemesi çok güzel ve anlamlı. Okuma-yazma kurslarına katılan insanlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Tabi burada mesleki kurs ve eğitimler de alabiliyorlar. Akdeniz’de yaşayan tüm vatandaşlarımız, hizmetlerin en güzeline layıktır ve bu hizmetlerimiz onlar için artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.
“İmkânsızlık yüzünden bu yaşa kadar okuyamadım”
Yaşadıkları sevinç ve mutluluğu dile getiren 33 yaşındaki kursiyer Zehra Şerbetçi ise okuma-yazma fikrinin eşinden geldiğini belirterek; “Eşim; ehliyet sınavına girebilmemiz için okuma-yazmayı öğrenmemiz gerektiğini söyledi. Ben de ‘birlikte gidelim’ dedim. Hocalarımızla görüştük ve kursa geldik. Çok şükür okumayı ve yazmayı epey öğrendik. İmkânsızlık yüzünden bu yaşa kadar okuyamadım. Önceleri zorluklar yaşıyordum. Örneğin telefonla birini arayamıyor, başkasından yardım istiyordum. Bir yere giderken de insanlara sormaktan bıkmıştım. Böyle bir imkân olunca hemen geldik ve çok iyi oldu. Şimdi bir yere giderken kimseye sormuyorum. Çok güzel bir duygu. Benim gibi insanlara çağrım, evde oturmaktansa böyle yerlere gelsinler” şeklinde konuştu.
“Okuma yazmayı öğrenince kendimi kuş gibi hissettim”
Bir tanıdıkları vesilesiyle kültür sanat evinde okuma yazma eğitimine geldiklerini ifade eden İsa Şerbetçi ise; “İyi ki gelmişiz ve kursa başlamışız. Çünkü benim için çok iyi oldu. Okuma-yazma bilmediğim için zor anlar yaşıyordum. Tabi eski şartlarda okuma-yazma şansımız pek yoktu. Şimdi ise Allah devletimizden razı olsun, tüm imkânları sağlıyor. Okuma-yazmayı öğrenince kendimi adeta kuş gibi hissettim. Bir yere gittiğim zaman artık ‘burası neresi, ben şuraya gideceğim, şuraya nasıl gidebilirim’ diye sormuyorum, kendim bulabiliyorum. Okumanın yaşı yok, okursan muhakkak kazanırsın. Biz de böyle bir hedef belirledik ve o hedefi çok şükür geçtik. Bizim gibi insanlar bu tür kurslara gelsinler” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.