Akdeniz Belediyesi Deneme Amaçlı Ektiği Ata Yadigârı Karakılçık Tohumunun Üretiminden Büyük Verim Elde Etti

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak; Yenitaşkent bölgesinde 11 dönümlük arazi üzerinde deneme amaçlı toprakla buluşturulan 10 bin yıllık ata yadigârı Karakılçık tohumundan büyük verim beklediklerini ifade etti.

05 Mayıs 2023 Cuma, 19:41
Akdeniz Belediyesi Deneme Amaçlı Ektiği Ata Yadigârı Karakılçık Tohumunun Üretiminden Büyük Verim Elde Etti
-

Elde edilen buğdayın, belediye bünyesinde kurulan kadın kooperatiflerine teslim edileceğini kaydeden Başkan Gültak, üretilen buğdayın una çevrilip ‘Girit Ekmeği’ üretiminde kullanılacağını söyledi.
İlçe genelinde bulunan atıl durumdaki tarım topraklarını değerlendiren Akdeniz Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü; Şeker Otu (Stevia), Moringa, Şevketi Bostan ve Maralfa bitkisinden sonra geçmişi 10 bin yıla dayanan ata tohumlarından karakılçık buğdayının üretiminden de büyük verim bekliyor. Elinde, karakılçık buğdayı başaklarıyla Akdeniz Belediye Meclisi Mayıs Ayı ikinci birleşimine katılan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Homurlu’da (Yenitaşkent) 11 dönümlük arazide gerçekleşen deneme üretiminden büyük verim elde edildiğini ifade etti.
“Anadolu’nun buğdayı”
Başkan Gültak; “Homurlu bölgemizde, Milli Emlak’a ait işgal altındaki bir araziyi boşaltıp aldık. Burada ekimlerimizi yaptık ve çok ciddi bir rekolte bekliyoruz. Karakılçık buğdayı, saf bir buğday; Anadolu’nun buğdayı. İnşallah hasadını yakında yapacağız. Hasattan sonra elde ettiğimiz ürünü de kadın kooperatifimize vereceğiz. Kadın kooperatifimiz Girit Ekmeği yapıyor para kazanıyorlar. Bu sayede onları un masrafından da kurtarmış olacağız. Yani birkaç işi bir seferde yapmış olduk. İşgal altındaki bir araziyi kurtardık. Ata tohumumuzu denedik ve başarılı olduk. Bundan sonra ekmeye devam edeceğiz. Hem de kadın kooperatiflerimizi un masraflarından kurtarıp daha çok para kazanmalarını sağladık” diye konuştu.
Buğday tohumu ve başağının; insanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Başkan Gültak, “Buğday, insanoğlunun ilk günden beri ürettiği ve tükettiği bir ürün. Bunu bugün Akdeniz’de de başardık. Bu bereketli başak tohumlarıyla birlikte tüm vatandaşlarımızın Hıdırellez Bayramını da kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Karakılçık buğdayı hakkında…
Karakılçık Buğdayı; adını, başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Karakılçık; bilinen en sert buğday türlerinden biridir. Sadece un değil, bulgur, makarna, irmik, erişte yapımında da kullanılıyor. Besin değeri yüksek, lif ve mineral açısından zengindir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti