Amasya'da Yedikır Baraj Gölü'nde Su Seviyesi Yüzde 97 Doluluğa Ulaştı

Amasya'da kuraklık nedeniyle ikiye ayrılan Yedikır Baraj Gölü'nün su seviyesi bu yıl yüzde 97 doluluğa ulaştı. Son yağışlarla göl tamamen dolma aşamasına geldi.

Amasya'da Yedikır Baraj Gölü'nde Su Seviyesi Yüzde 97 Doluluğa Ulaştı
Amasya'da kuraklık nedeniyle ikiye ayrılan Yedikır Baraj Gölü'nün su seviyesi bu yıl yüzde 97 doluluğa ulaştı. Son yağışlarla göl tamamen dolma aşamasına geldi.

Amasya’nın Suluova ilçesinde bulunan Yedikır Baraj Gölü, tarım arazilerinin sulama ihtiyacını karşıladığı gibi göçmen kuşların yaz döneminde konakladığı önemli bir alan. 600 hektarlık genişliği ile dikkat çeken göl, kurak dönemlerde su seviyesinin düşmesiyle ikiye ayrılarak ortasındaki adaya yürünebilen bir hale gelmişti. 1985 yılından beri kullanılan barajın sular altında kalan eski Amasya-Merzifon bağlantı yolu da kuraklık dönemlerinde belirginleşmişti. Ancak bu yıl, gerçekleşen yağışların etkisiyle göl, su seviyesinin yüzde 97’ye ulaşmasıyla tamamen doldu.

Göçmen Kuşların Üreme Alanı

Yedikır Baraj Gölü, 170’ten fazla kuş türüne ev sahipliği yaparak bu alanda nadir görülen kuşların üreme dönemlerini geçirdiği bir yer olarak biliniyor. Son yıllarda Afrika’dan gelen ak pelikanlar ve telli turnalar burada üreme alanı bulmuşken, gölde ötücü kuğular da gözlemlenmeye başladı.

Vatandaşların Mutluluğu

Gölün doluluk seviyesinin artmasından memnun olan Amasyalı vatandaşlardan 45 yaşındaki Murat Aydemir, "Bu sene Allah nasip etti. Çok güzel yağışlar oldu. Barajın daha önce bu kadar dolduğunu görmedim" şeklinde konuştu. Kuraklık dönemlerinde su seviyesinin düşmesiyle gölün ikiye ayrıldığını hatırlatan Aydemir, "Sular altında kalan eski Amasya-Merzifon bağlantı yolu da tekrar ortaya çıkmıştı. Adaya o yoldan gidiyorduk. Şu anda o yol sularla kaplandı. Yürümek imkansız. Bu yıl ak pelikanların da fazla sayıda geldiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin