Amasya'daki Dernekte 750 Vefat Edenin Fotoğrafları Sergileniyor

Amasya Selanik Muhacirler Derneği'nde, vefat eden 750 kişiye ait hatıra fotoğrafları sergileniyor. Dernek, geçmişten günümüze uzanan bir koleksiyon oluşturarak duvarlarını bu fotoğraflarla donattı. Ziyaretçiler, geçmişe dair anılara tanıklık ederken duygusal anlar yaşıyor.

Amasya'daki Dernekte 750 Vefat Edenin Fotoğrafları Sergileniyor
Amasya Selanik Muhacirler Derneği'nde, vefat eden 750 kişiye ait hatıra fotoğrafları sergileniyor. Dernek, geçmişten günümüze uzanan bir koleksiyon oluşturarak duvarlarını bu fotoğraflarla donattı. Ziyaretçiler, geçmişe dair anılara tanıklık ederken duygusal anlar yaşıyor.

Amasya Selanik Muhacirler Derneği, duvarlarını kaplayan bu ilginç koleksiyonla dikkat çekiyor. 750 vefat etmiş kişinin hatıra fotoğrafları, dernek binasında düzenlenen özel bir çalışma ile bir araya getirildi. Bu fotoğraflar, derneğin ziyaretçilerine geçmişle bağlantı kurma fırsatı sunuyor ve görenleri duygulandırıyor.

Bu fotoğrafların toplanması, son 5 yıl içinde gerçekleştirilen titiz bir çalışma ile mümkün oldu. 1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen 'mübadele' döneminde Anadolu'ya göç eden ailelerden kalan fotoğraflar ile torunlarının görüntüleri, derneğin duvarlarını süslüyor. Toplamda 750 adet olan siyah-beyaz ve renkli fotoğraflar, dernek binasına asılarak bir koleksiyon oluşturdu.

Dernekte, üyelerin katılabileceği müzik eğlenceleri ve mevlit programları düzenleniyor. Üyeler, birlikte yemek yerken geçen zamanın tadını çıkarıyor ve programın sonunda vefat eden yakınları için dua ediyorlar. Bu etkinlikler, derneğin sosyal bağlarını güçlendiriyor.

Dernek başkanı Kahraman Pala, "Binanın duvarlarında 750 hatıra fotoğrafı var. Bunların hepsi vefat etti. Amasya’da yaşayan 15 bin muhacirin hatıralarını burada canlandırıyoruz" ifadesini kullanarak, bu projeye olan bağlılıklarını vurguladı.

Pala, derneğin amacının kültürel mirası yaşatmak olduğunu belirtti. "Kültürümüzü canlandırmak, geçmişi anmak ve anıları tazelemek için binamızı müze formatına dönüştürdük. Ziyaretçilerimiz, bu fotoğrafları gördüklerinde farklı duygular yaşıyor. Kimi ağlarken, kimi gülümseyerek geçmişlerini hatırlıyor," dedi. Pala, kendi fotoğrafının da bir gün bu duvarda yer alabileceğini ifade etti.

Derneğin genel sekreteri Arslan Yurduseven, burada geleneksel lezzetlerini de paylaştıklarını belirterek, "Evlad-ı Fatihan diyarının meşhur muhacir böreği gibi geleneksel lezzetlerimizi de burada paylaşıyoruz. Eğlenirken, vefat eden soydaşlarımız için dua etmeyi de ihmal etmiyoruz," dedi.

Derneğe gelen üye ve misafirler için eğlenceli anlar sunan Nurettin Karademir, dedesi ve ninesine ait fotoğrafları her gördüğünde anılara yolculuk yaptığını belirtti. Bu anlamlı koleksiyon, derneğin sosyal ve kültürel bağlarını güçlendirmeye devam ediyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin