Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) bünyesinde faaliyet gösteren Sakarya Depolama ve Sayım Merkezi’nde gerçekleştirilmekte olan ambalaj atıklarının toplanma, ayrıştırma ve stoklama süreçlerine ilişkin görüntüleri, "DOA çok sevildi, her iade geleceğimize bir nefes daha oldu. Peki, DOA Makinelerine bıraktığınız şişelere ne oluyor? İşte adım adım DOA’nın dönüşüm yolculuğu" mesajıyla paylaştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi, 1 Temmuz 2026 itibarıyla Türkiye genelinde devreye alınacak. Bu ulusal entegrasyon süreci kapsamında 81 ilde bulunan 973 ilçede DOA makineleri hizmet vermeye başladı. Vatandaşların DOA’ya gösterdiği yoğun ilgiye dikkat çeken Bakan Kurum, TÜÇA’nın Sakarya Depolama ve Sayım Merkezi’nde içecek ambalajlarının nasıl değerlendirildiğine dair görüntülü paylaşımda bulundu. Bakan, bu süreçte DOA makinelerine bırakılan ambalajların ne şekilde geri dönüştüğüne dair bilgilendirici bir içerik sundu.
Görüntülerde, iade noktalarından gelen PET ve alüminyum ambalajların, türlerine göre ayrıştırılarak balyalama hattında preslendiği, cam ambalajların ise özel alanlarda biriktirilerek geri kazanım tesislerine sevk edileceği detaylı bir şekilde anlatıldı. Ayrıca, DOA makineleri haricinde, işletmelerin kendi bünyelerinde biriktirdikleri DOA logolu içecek ambalajlarının saha operatörleri tarafından toplanarak bu tesise getirildiği belirtildi.
HOREKA yani otel, restoran ve kafelerden toplanan bu ambalajların, sayma ve doğrulama hattından geçirilerek kayıt altına alındığı ifade edildi. Ayrıştırılıp toplanan ambalajların, TÜÇA tarafından ihale ile geri kazanım firmalarına satıldığı ve böylece hem ekonomik kazanç sağlandığı hem de sektörün ham madde ihtiyacının karşılandığı vurgulandı.
Günlük 7 Bin Ambalaj Toplanıyor
Çevre Mühendisi Mehmet Zorlu, tesiste yürütülen operasyonel süreç ve sistemin işleyişine dair bilgiler sundu. Zorlu, günlük ortalama 7 bine yakın ambalajın geri dönüşüme kazandırıldığını belirtti. Tesislerinde iki temel işlem gerçekleştirdiklerini aktaran Zorlu, birinci işlemin depozito iade makinesinden çıkan ambalaj atıklarının toplanması olduğunu ifade etti. İkinci işlem ise HOREKA sistemiyle otel, restoran ve kafeteryalardan elde edilen ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması süreci olarak tanımlandı. Sabah saat 09.00’da harekete geçen ekipler, depozito iade makinelerinin bulunduğu noktalardan çıkan ambalaj atıklarını toplayarak gün sonunda tesislerine getiriyorlar. Alüminyum ve PET ambalajlar balya pres makinesinden geçirildikten sonra depolama alanında istiflenirken, cam ambalajlar da cam aracı tarafından depolama alanına aktarılıyor. HOREKA noktalarından alınan ambalaj atıkları sayma ve doğrulama hattından geçirilirken, makineden gelen atıklar preslenerek geçici depolama alanında istifleniyor. Bu işlemler sayesinde günlük 4 tona yakın cam ambalaj toplanıyor.
1 Temmuz Sonrası Yoğunluk Üç Katına Çıktı
Sisteme olan ilginin her geçen gün artmakta olduğunu dile getiren Zorlu, "1 Temmuz öncesinde günlük ortalama 200 kilogram PET ambalaj toplarken, 1 Temmuz sonrasında bu miktarın üç katına çıktığını görmekteyiz. Artık günlük ortalama 600 kilogram PET ambalaj toplamaya başladık. Bununla birlikte topladığımız ambalajların kilogram bazındaki miktarlarının da artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu durum, iş yoğunluğumuzun arttığını ve gelecekte daha da artacağını göstermektedir" diye konuştu.
Toplanan ambalaj atıklarının ekonomiye kazandırılış sürecini de aktaran Mehmet Zorlu, "Depolanan ve tesisimize gelen ambalaj atıklarımız, TÜÇA bünyesinde ihale usulüyle geri kazanım firmalarına ulaştırılmakta. Böylece geri dönüşüme büyük katkı sağlanmakta ve enerji sarfiyatı önemli ölçüde azaltılmakta. Dolayısıyla doğanın korunmasına da katkıda bulunmuş oluyoruz" ifadelerini kullandı.